Domácí vepřové klobásy ze 2 druhů masa - postup přípravy
Domácí vepřové klobásy nabízejí bohatou chuťovou kombinaci, díky spojení různých druhů masa. Výhodou receptu je, že máte kontrolu nad tím, co klobásy obsahují.
Náplň
Střívko
Vepřové maso se sádlem a kuřecím masem osušte papírovou utěrkou a nakrájejte najemno. Směs smíchejte s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a mletou sladkou paprikou.
Do směsi vmíchejte vodu, přikryjte ji pokličkou a vložte ji do lednice na 90 minut, nejlépe na noc. Před plněním střívko namočte, na pár minut, do osolené vody a poté ho naplňte masovou směsí.
Tip: Kolik střívka použijete, je na vás. Obecně platí, že je potřeba 2 m střev na 1000 g náplně.
Střívko následně zavažte a propíchněte ho na několika místech, aby klobása nepraskla.
Tip: Při plnění se inspirujte postupem níže ve videu.
Klobásy vložte do vody o teplotě 70–80 °C, kde je zahřívejte 60 minut.
Poznámka: Při pomalém ohřevu vody by její teplota neměla překročit požadovanou teplotu. Dejte pozor, aby se klobásy nevařily.
Asi po hodině začnou klobásy bělat. V té chvíli je vyjměte, nechte je okapat a poté uschnout.
Tip: Takto připravené domácí vepřové klobásy můžete smažit nebo péct. Teplota by však neměla být příliš vysoká, aby střívko neprasklo.
Pokud chcete klobásy smažit, opékejte je 30 minut ze všech stran, pod pokličkou.
Tip: Klobásy servírujte v celku, ale můžete je podávat také nakrájené na malé kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус