Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí dýňové noky s houbovou omáčkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Domácí dýňové noky s houbovou omáčkou - postup přípravy

Domácí dýňové noky s houbovou omáčkou jsou podzimně laděný pokrm, kombinující jemnou sladkost dýně s bohatou chutí hub. Jídlo je jednoduché a dokonale zasytí.

Ingredience pro:
2 porce
+ -

Základ

Omáčka

K zahuštění

Noky

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Dýni rozkrojte na polovinu a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Z hlávky česneku odkrojte horní část a zeleninu položte na alobal pokrytý pečicím papírem, kde ji polijte olivovým olejem a posypte solí. 

2. KROK

Česnek zabalte a položte ho na plech s dýní, kterou také polijte olivovým olejem a ochuťte solí. Zeleninu pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30–40 minut. 

3. KROK

Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a rozprostřete ji na plech s rozpáleným olivovým olejem a rozpuštěným máslem. Cibuli smažte 2–3 minuty a přidejte k ní nastrouhaný česnek. Pokračujte ve smažení další minutu.

Poznámka: Díky oleji se máslo nebude připalovat.

4. KROK

Cibuli s česnekem ochuťte mletou sladkou paprikou a poté do pánve přidejte, na plátky nakrájené, žampiony, které ochuťte solí a pepřem a smažte 2–3 minuty. Pánev přikryjte pokličkou a pokrm duste 5–10 minut, doměkka.  

5. KROK

Mezitím připravte zálivku. Smetanu smíchejte s moukou a polovinou množství vody. Jakmile se ingredience propojí, do směsi vlijte, za stálého míchání, zbytek vody a vše osolte špetkou soli.  

6. KROK

Vzniklou tekutinu vmíchejte do houbové směsi a pokračujte ve vaření dalších 10 minut. Poté do pánve přidejte stonky kopru a směs odstavte z tepla. 

Tip: Po přidání mouky je nutné pokrm provařit, aby byl lépe stravitelný.

7. KROK

Z upečené dýně odstraňte jádřinec a vyjměte z ní dužinu, kterou smíchejte s rozmačkaným pečeným česnekem, solí, moukou a vejcem. Z ingrediencí uhněťte těsto, které rozdělte na 4 stejné části, z nichž vytvořte válečky o šířce 3 cm. 

Poznámka: V tomto receptu bylo použito 500 g dýňové dužiny.

8. KROK

Válečky nakrájejte na kousky o šířce 2–2,5 cm a z každého z nich vyválejte kuličky, které vložte do vroucí osolené vody, kde je vařte 10 minut. Domácí dýňové noky následně sceďte a vmíchejte je do houbové směsi. 

Tip: Každou porci servírujte posypanou nasekaným koprem.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Przepisy od Katarzyny

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů