Baklava s medem a vlašskými ořechy - postup přípravy
Baklava s medem je sladký elegantní dezert, který kombinuje křupavé vrstvy těsta s krémovou náplní. Potěšte své blízké originální sladkou tečkou po vydatném jídle.
Těsto
Náplň
Na potření
Zdobení
Nejprve připravte náplň. Ořechy restujte 5 minut na rozehřáté pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozemelte na jemný prášek, který odložte bokem.
Poté začněte s přípravou těsta. Ve větší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, studeným máslem a vytvořte drobenku, kterou smíchejte se zakysanou smetanou a vaječnými žloutky.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na 1 hodinu do lednice. Poté pokračujte s přípravou náplně. Vaječné bílky vyšlehejte se solí do sněhu, do kterého vešlehejte cukr.
Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidávejte po částech.
Do sněhu vmíchejte rozemleté ořechy a z lednice vyjměte vychlazené těsto, které rozdělte na tři stejné části. Formu na pečení vyložte pečicím papírem a její dno pokryjte první částí, na plát o výšce 0,4 cm vyváleného, těsta.
Poznámka: Těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Má-li vaše forma jiný tvar, přizpůsobte tomu tvar všech tří plátů těsta.
Na těsto rozprostřete polovinu ořechové náplně, kterou přikryjte druhou částí těsta. Tu potřete druhou polovinou náplně a vrstvení zakončete třetí částí vyváleného těsta.
Povrch dezertu potřete směsí vaječného žloutku a mléka a hřbetem nože ho nařežte na menší kousky.
Tip: Při řezání se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Na každý kousek položte jeden vlašský ořech a baklavu pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut. Nyní, ostrou stranou nože, nakrájejte dezert podél značek, které jste si vytvořili před pečením a pokračujte v pečení dalších 20 minut.
Upečenou baklavu potřete trochou medu a nechte ji volně vychladnout. Poté dezert servírujte ke kávě nebo čaji.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Татьяной