Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Focaccia z kynutého těsta na 3 způsoby

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Focaccia z kynutého těsta na 3 způsoby - postup přípravy

Focaccia je křupavý chléb, který můžete podávat na tři způsoby. Pochutnejte si na focaccie s rajčaty, česnekem nebo z ní vytvořte sendvič s bohatou náplní.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Těsto

Rajčatová náplň

Dip

Česneková náplň

Sendvič

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Teplou vodu, která má přibližně 55 °C, smíchejte s droždím, solí a olivovým olejem. Do směsi vmíchejte mouku a uhněťte těsto, které je vláčné a nelepí. 

Tip: Je-li těsto příliš tuhé, nařeďte ho vodou.

2. KROK

Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte kynout 2 hodiny v pokojové teplotě. Během této doby těsto, každých 30 minut, prohněťte. Tento postup opakujte čtyřikrát. 

Tip: Aby se vám s těstem lépe pracovalo, navlhčete si vodou ruce.

3. KROK

Po čtvrtém hnětení těsto znovu přikryjte potravinovou fólií a vložte ho na 12–24 hodin do lednice. 

Poznámka: Pokud chcete focacciu připravit rychle, těsto do lednice nedávejte, ale nechte ho kynout 40–50 minut v pokojové teplotě. 

4. KROK

Tip: Zda je těsto dokonale připraveno, poznáte tak, že do jeho středu píchnete prstem. V případě, že se otvor začne okamžitě uzavírat, není těsto ještě dostatečně vykynuté. 

5. KROK

Připravené těsto nyní rozprostřete do formy na pečení, jejíž dno důkladně vymažte olivovým olejem. Těsto ve formě otočte, aby bylo ze všech stran potřeno olejem. 

6. KROK

Formu na pečení přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte kynout další 2 hodiny v pokojové teplotě. 

Tip: Pokud jste těsto nechali na závěr kynout v pokojové teplotě, nikoliv v lednici, stačí, když ho ve formě na pečení necháte kynout 30–40 minut.

7. KROK

Před pečení těsto pokapejte větším množstvím olivového oleje a pomocí prstů v něm vytvořte malé důlky. 

Poznámka: Díky tomuto kroku zabráníte tomu, aby se těsto, při pečení, nafouklo.

8. KROK

Těsto posypte čerstvým rozmarýnem a pokryjte ho, na poloviny, nakrájenými cherry rajčaty. Focacciu pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut. 

9. KROK

Po upečení pokrm potřete olivovým olejem a nechte ho 20–30 minut volně chladnout. Následně focacciu servírujte nakrájenou na kousky. 

Tip: Focaccia skvěle chutná, jako svačinka, ale také jako příloha k salátům, polévkám nebo masu. Můžete ji servírovat s dipem, vytvořeného z olivového oleje a balzamika. 

10. KROK

Vytvořit můžete také česnekovou focacciu, a to tak, že oloupané stroužky česneku vložíte do pánve, zalijete je olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené, a přidáte k nim rozmarýn. 

11. KROK

Česnek vařte 15 minut na mírném ohni, poté ho sceďte a pokryjte jím těsto na focacciu, které následně pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut. 

12. KROK

Těsto nemusíte dochucovat ničím, pouze rozmarýnem, a vytvořit focaccia sendviče. Při přípravě těsta pokračujte tak, jak je uvedeno na začátku receptu. Těsto posypte rozmarýnem a upečte. 

13. KROK

Poté ho rozřízněte na polovinu a obě poloviny potřete bazalkovým pestem. Jednu polovinu těsta pokryjte plátky krůtí šunky, kolečky rajčat a mozzarellou. Sendvič posypte propranou rukolou a zakryjte druhou polovinou upečeného těsta.

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK

Zdroj receptu: J’adore

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů