Focaccia z kynutého těsta na 3 způsoby - postup přípravy
Focaccia je křupavý chléb, který můžete podávat na tři způsoby. Pochutnejte si na focaccie s rajčaty, česnekem nebo z ní vytvořte sendvič s bohatou náplní.
Těsto
Rajčatová náplň
Dip
Česneková náplň
Sendvič
Teplou vodu, která má přibližně 55 °C, smíchejte s droždím, solí a olivovým olejem. Do směsi vmíchejte mouku a uhněťte těsto, které je vláčné a nelepí.
Tip: Je-li těsto příliš tuhé, nařeďte ho vodou.
Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte kynout 2 hodiny v pokojové teplotě. Během této doby těsto, každých 30 minut, prohněťte. Tento postup opakujte čtyřikrát.
Tip: Aby se vám s těstem lépe pracovalo, navlhčete si vodou ruce.
Po čtvrtém hnětení těsto znovu přikryjte potravinovou fólií a vložte ho na 12–24 hodin do lednice.
Poznámka: Pokud chcete focacciu připravit rychle, těsto do lednice nedávejte, ale nechte ho kynout 40–50 minut v pokojové teplotě.
Tip: Zda je těsto dokonale připraveno, poznáte tak, že do jeho středu píchnete prstem. V případě, že se otvor začne okamžitě uzavírat, není těsto ještě dostatečně vykynuté.
Připravené těsto nyní rozprostřete do formy na pečení, jejíž dno důkladně vymažte olivovým olejem. Těsto ve formě otočte, aby bylo ze všech stran potřeno olejem.
Formu na pečení přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte kynout další 2 hodiny v pokojové teplotě.
Tip: Pokud jste těsto nechali na závěr kynout v pokojové teplotě, nikoliv v lednici, stačí, když ho ve formě na pečení necháte kynout 30–40 minut.
Před pečení těsto pokapejte větším množstvím olivového oleje a pomocí prstů v něm vytvořte malé důlky.
Poznámka: Díky tomuto kroku zabráníte tomu, aby se těsto, při pečení, nafouklo.
Těsto posypte čerstvým rozmarýnem a pokryjte ho, na poloviny, nakrájenými cherry rajčaty. Focacciu pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut.
Po upečení pokrm potřete olivovým olejem a nechte ho 20–30 minut volně chladnout. Následně focacciu servírujte nakrájenou na kousky.
Tip: Focaccia skvěle chutná, jako svačinka, ale také jako příloha k salátům, polévkám nebo masu. Můžete ji servírovat s dipem, vytvořeného z olivového oleje a balzamika.
Vytvořit můžete také česnekovou focacciu, a to tak, že oloupané stroužky česneku vložíte do pánve, zalijete je olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené, a přidáte k nim rozmarýn.
Česnek vařte 15 minut na mírném ohni, poté ho sceďte a pokryjte jím těsto na focacciu, které následně pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut.
Těsto nemusíte dochucovat ničím, pouze rozmarýnem, a vytvořit focaccia sendviče. Při přípravě těsta pokračujte tak, jak je uvedeno na začátku receptu. Těsto posypte rozmarýnem a upečte.
Poté ho rozřízněte na polovinu a obě poloviny potřete bazalkovým pestem. Jednu polovinu těsta pokryjte plátky krůtí šunky, kolečky rajčat a mozzarellou. Sendvič posypte propranou rukolou a zakryjte druhou polovinou upečeného těsta.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: J’adore