Maďarská polévka s klobásovými noky - postup přípravy
Nevíte, co byste uvařili a máte chuť zároveň na něco nového i tradičního? Tento zdánlivě těžký úkol se dá celkem snadno vyřešit zajímavou maďarskou polévkou, která kombinuje pikantní chuť gulášové polévky s netradičními klobásovými knedlíčky z bramborového těsta. Je to něco zcela jiného, než na co jsme zvyklí z české kuchyně, ale o to zajímavější a lahodnější zpestření jídelníčku to je. Polévka je zahuštěná jíškou, ale také trochou zakysané smetany a na závěr je dochucená estragonem. Zaujali jsme vás?
Knedlíčky
Polévka
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Slitou vodu z brambor nevyléváme do odpadu, ale použijeme ji později na polévku.
Uvařené brambory pomocí lisu rozmačkejte na jemnou drť, kterou vložte do hluboké mísy. Rozklepněte jedno vajíčko a přidejte ho k bramborám. Dobře promíchejte a přidejte trochu mouky, aby suroviny držely pohromadě.
Uzenou klobásu a cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte k surovinám na knedlíčkové těsto. Pokud máte po ruce, můžete přidat ještě čerstvou sekanou petrželku. Ze surovin uhněťte rukama nebo kuchyňským robotem pevné a soudržné těsto a nechte ho na chvilku odpočinout.
Mezitím si připravte základ na polévku. Nakrájejte cibuli na malé kostičky a zpěňte je na sádle v hrnci. Když se cibulka rozvoní a zrůžoví, přidejte osmahnout 2 lžičky červené sladké papriky, nakonec přidejte dvě lžíce mouky, nechte ji osmahnout, dokud nevytvoří hustou konzistenci a postupně přilijte bramborový vývar a jíšku v něm rozmíchejte.
Nechte polévku přijít k varu a mezitím rukama tvarujte z bramborového těsta s klobásou malé knedlíčky, které házejte do vroucí polévky. Když máte hotovo, vařte polévku tak dlouho, až knedlíčky vyplavou na povrch.
Nakonec polévku odstavte, přidejte do ní dva stroužky česneku, přilijte zakysanou smetanu a dochuťte estragonem.
Dobrou chuť.