Domácí profiterolky se smetanovou náplní - postup přípravy
Profiteroly jsou křupavé kuličky plněné lahodnou náplní, které pocházejí z Francie 16. století. Jako takové si kladou vysoké nároky na luxusní vzezření, chuť i vůni, která je tak typická právě pro prostředí francouzského královského dvora. Bez ohledu na to jsou ale velmi snadné na přípravu a z hlediska náplně jsou velmi variabilní a dají se připravit i naslano. Pojďte je také vyzkoušet a potěšte jimi sebe i svou rodinu.
Těsto
Náplň
Návod na přípravu:
Nejprve připravte těsto.
Do hrnce nalije sklenici vody a přidejte nakrájené máslo, špetku soli a půl lžičky cukru. Postavte hrnec na kamna a zahřívejte až k varu. Jakmile se ingredience začnou vařit, přidejte k nim za rychlého stálého míchání mouku. Pomocí vařečky v hrnci hněťte těsto, dokud se nepřestane lepit ke stěnám hrnce. Pak zastavte oheň, odstavte z kamen a nechte těsto vychladnout.
Vyklepněte do hmoty postupně jedno vajíčko za druhým tak, že každé zvlášť důkladně zapracujete hnětačem.
Připravte si plech na pečení vyloženým pečicím papírem, z těsta odměřujte lžičkou těsto, případně použijte zdobicí sáček. Vytvořte z těsta malé hromádky ve tvaru kuliček a vložte do předehřáté trouby na 160 °C péct asi 15 minut. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 až 25 minut. Dvířka trouby neotevírejte, dokud pečivo nebude připravené a hnědozlaté na povrchu. Pak plech vyndejte z trouby a nechte pečivo vychladnout.
Zatímco kuličky chladnou, připravte si krém.
V hlubší misce smíchejte změklé máslo s kondenzovaným mlékem a elektrickým šlehačem obě přísady vyšlehejte do hladké konzistence. Pokud chcete, můžete přidat i kakaový prášek. Náplň dejte asi na půl hodiny chladit do lednice. Pak jím naplňte zdobicí sáček a každou upečenou kuličku napusťte krémem.
Vyrovnejte profiterolky na servírovací talíř a podávejte ozdobené moučkovým cukrem.