Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Portugalské pečené brambory

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Portugalské pečené brambory - postup přípravy

Různé pečené a smažené brambory jsou kultovní lahůdkou dnešní doby. Všemožné lupínky, hranolky, krokety a podobné bramborové variace vévodí chuťovým pohárkům snad každého jedince na celém světě. My vám dnes ukážeme recept pocházející až z dalekého slunného Portugalska, který pro vás bude zaručeně něčím novým. Jedná se o brambory pečené s rozmarýnem a olivovým olejem, které se v tamějších restauracích obvykle podávají s masem, rybami či chobotnicemi nebo sépiemi. Ať už použijete tuto přílohu k čemukoliv, zaručujeme vám, že žádná porce nebude dost velká.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory dobře umyjte, vložte je i se slupkou do hrnce s mírně osolenou vodou a uvařte je doměkka. Pak je slijte a nechte zchladnout.




Vyndejte si brambory na pracovní plochu a každou z nich pomocí lžíce lehce rozdrťte tak, aby jejich slupka praskla. Brambory by měly praskat snadno, ale neměly by se úplně rozpadnout.

Připravte si zapékací misku a na její dno nalijte trochu olivového oleje. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte je na menší kousky. Těmi pak zasypejte dno zapékací mísy. Vyložte připravené nadrcené brambory do mísy na vrstvu oleje a česneku popraskanou stranou nahoru. Zasypejte jejich povrch připraveným rozmarýnem a hrubou mořskou solí.


Připravte si máslo a nakrájejte ho na kostičky. Na každý brambor pak položte jednu až dvě kostky tak, aby se při pečení jejich povrch krásně zalil máslem, které se do brambor nasákne a dodá jim šťavnatost a jemnost.

Dejte si troubu předehřát na 180 až 200 stupňů Celsia a pečte brambory zhruba 20 minut až půl hodiny, nebo dokud jejich povrch krásně nezezlátne. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech vaší trouby.

Po dopečení vytáhněte z trouby a podávejte samotné se smaženými houbami či čerstvým letním salátem, nebo jako přílohu k masům.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů