Mrkvový salát v korejském stylu - postup přípravy
„Korejská mrkev“ je jednou z nejjednodušších a zároveň nejchutnějších zeleninových dobrot, kterou si můžete připravit jako salát či jako doplněk k pečenému masu nebo jinému pokrmu. K její přípravě stačí pouhých deset minut a efekt je vždy stoprocentní. Díky přídavku koření se z obyčejného mrkvového salátu stane neobyčejný. Lehce pikantní kořeněná a zároveň nasládlá chuť smísená s octovou nakyslostí vytváří zajímavou kombinaci, kterou rozhodně budete chtít znovu zopakovat.
Ingredience
Mrkev nastrouhejte na dlouhé a tenké nudličky. Dobře vám poslouží speciální struhadlo na asijskou kuchyni, v případě nouze si ale vystačíte i s klasickým struhadlem. K mrkvi prolisujte připravených pět stroužků česneku (pokud ho tolik nemusíte, můžete dávku snížit. Bez něj to však nebude ono). Přidejte také sůl, cukr, pepř, drcený koriandr a případně chilli a přilijte dvě polévkové lžíce octa. Směs ale zatím nemíchejte!
Šalotku očistěte a oloupejte a nakrájejte ji na jemné kostičky. Na kamna si postavte pánev a rozehřejte na ní rostlinný olej, vsypte na něj cibulku a nechte ji osmažit dozlatova. Pak ji odstavte z kamen a přidejte cibulku i s olejem do misky se surovinami a přidejte ještě další 2 lžíce oleje.
Takto připravenou zeleninu nechejte v misce, kterou zakryjte přilnavou potravinářskou fólií, případně originálním víčkem a dejte do lednice rozležet zhruba na 4 – 5 hodin, případně přes noc. Tento krok je nutný, jen tak se do mrkve dostane všechna potřebná chuť. Čím déle necháte směs proležet, tím bude pikantnější.
Korejskou mrkev podáváme v misce ozdobený snítkou čerstvého koriandru, případně jako přílohu ke grilovanému masu. Pokud chcete, můžete před podáváním povrch salátu posypat ještě sezamovými semínky.