Marmeládové rohlíčky - postup přípravy
Různé croissanty a rohlíčky se už pár let těší velké oblibě. Takové křupavé a voňavé rohlíčky jsou totiž velká lahoda, nehledě na to, že vypadají velmi profesionálně a člověk má po jejich úspěšné výrobě ze sebe sama tak nějak lepší pocit. Zatímco croissanty se vyrábějí z listového těsta, tyto rohlíčky jsou z obyčejného a lehce kynutého těsta, které připravíte naprosto jednoduše a bez obtíží. Jako náplň sice uvádíme marmeládu nebo džem, nicméně můžete je naplnit prakticky čímkoliv se vám bude chtít. Určitě budou moc dobré třeba s ořechovou náplní nebo s lískooříškovou pomazánkou.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do hluboké mísy nasypejte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím. V mouce si „namočte“ máslo a nastrouhejte ho na hrubém struhadle do mísy. Vařečkou pak směs třete do té doby, dokud nezískáte drobivé těsto.
Vyklepněte si dvě vajíčka do vedlejší misky a přidejte k nim půl sklenice cukru. Metličkou nebo šlehačem vyšlehejte do hladké a nadýchané pěny. Tu pak přilijte k máslu utřenému s moukou. Elektrickým šlehačem, případně ručně, uhněťte těsto a nechejte ho na teplém místě pod čistou bavlněnou utěrkou odpočívat asi 15 až 20 minut.
Pomoučněte si pracovní plochu a vyklopte na ni těsto. Trochu ho rukama propracujte a pak z něho válečkem vyválejte velkou a tenkou kulatou placku, kterou nakrájejte na trojúhelníky. Na základnu každého z nich dejte „čárku“ marmelády nebo džemu a zarolujte do tvaru rohlíku od nejširší strany k nejužší.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Na ten pak vyrovnejte připravené rohlíčky a dejte péct asi na 20 až 25 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.
Vyjměte pak plech s rohlíčky z trouby a nechte je trochu zchladnout. Vyrovnejte je na talíř a zasypejte moučkovým cukrem. Podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Přejeme vám dobrou chuť.