Extrémně chutné a voňavé muffiny - postup přípravy
Muffiny jsou oblíbeným moderním dezertem v českých kuchyních. Doputovaly k nám z anglosaských zemí a úspěšně se u nás usadily. Jsou totiž velice snadné na přípravu, univerzální z hlediska přísad a samozřejmě velmi chutné a voňavé. Protože jsou hotové v cukuletu, určitě se s radostí zabydlí i ve vaší kuchyni. Pojďte si je vyzkoušet.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do hlubší misky rozklepněte dvě vajíčka a rozmíchejte je elektrickým šlehačem se sklenicí cukru. Přilijte kefír a znovu dobře promixujte.
V kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout. Pak ho přidejte do mísy s ingrediencemi, přisypejte také vanilkový cukr, jedlou sodu a špetku soli. Všechny přísady poté dobře promíchejte, abyste dostali homogenní směs. K té nakonec po částech přimíchejte ještě hladkou mouku a míchejte, dokud není těsto hladké a bez hrudek.
V této fázi přípravy pak do těsta můžete přidat preferovanou náplň, tedy ořechy, rozinky, kandované ovoce nebo kousky rozdrcené čokolády. Velmi dobře chutná také syrový mák.
(Pokud chcete použít kandované ovoce nebo rozinky, je dobré je předem v misce spařit vroucí vodou a osušit papírovými utěrkami. Jednak ovoce změkne a jednak se z nich vypláchnou siřidla, která se k jejich sušení obvykle používají.)
Takto připravené těsto dobře zamíchejte. Vezměte si formu na muffiny a vymažte ji tukem nebo vyložte papírovými košíčky. Každý z nich pak naplňte ze dvou třetin připraveným těstem. Dejte pozor, abyste formičky nepřeplnily, těsto by vám pak mohlo utéct ven, protože bude při pečení ještě kynout.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte do ní připravené muffiny péct zhruba na 30 minut. Přesná doba pečení závisí na každé troubě, proto si raději udělejte test zapíchnutou špejlí.
Hotovou dobrotu vyndejte z trouby, nechte trochu zchladnout a vyjměte z forem na talíř. Před podáváním zasypejte povrch muffinů moučkovým cukrem a připravte si k nim šálek dobrého čaje.