Zapečená cuketa s vejci a sýrem - postup přípravy
Cuketová sezóna už je skoro za námi, a proto je načase si užít této skvělé sezónní zeleniny, dokud máme ještě příležitost. Celkově lze říci, že zapékání je pro cuketu velmi příhodný způsob úpravy, který jí více než sedí. A když si k tomu přimyslíte ještě trochu vajíček, česneku a strouhaného sýra, zaplaví vás neobyčejný pocit nadšení a očekávání voňavé a chutné dobroty. A přesně tak to je. A kromě toho je to, ostatně jako většina jiných zapečených mís, docela variabilní pokrm. Ačkoliv je v našem receptu čistě zeleninový, určitě neprohloupíte, přidáte-li do něj trochu orestovaného mletého nebo trhaného masa. I bez toho je to však velká dobrota, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Ingredience
Návod na přípravu:
Cuketu umyjte, osušte, odstraňte konce a nakrájejte ji na malé kostky. Pokud chcete, můžete předtím cuketu i oloupat, ale není to nutné. Slupka během pečení krásně změkne a nebude na obtíž. A bez ní byste se připravili o cenné vitaminy a výživové látky.
Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte sůl a mletý černý pepř. Prolisujte k nim také česnek a všechny přísady dobře promíchejte. Pak přilijte ještě mléko a znovu zamíchejte. Ke směsi pak ještě přimíchejte 100 gramů strouhaného sýra.
Nakrájenou cuketu nasypejte do mísy a zalijte ji vaječnou směsí se sýrem. Důkladně všechny přísady promíchejte, aby se kousky cukety obalily vajíčkem. Zapékací misku vytřete rostlinným olejem a nasypejte do ní směs dýní a ochucených vajíček se sýrem. Lžící nebo špachtlí ji rovnoměrně rozprostřete a zasypejte povrch zbývajícím sýrem.
Pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut.
Dobrou chuť.