Lahodné a nadýchané buchty - postup přípravy
Buchty, ať už tvarohové, makové či povidlové, patří mezi klasiku české kuchyně. Pokud rádi pečete, máme pro vás recept na vláčné a nadýchané buchty, které se skvěle hodí nejen k nedělní snídani, ale bez problémů je můžete nabídnout i ke kávě vaší odpolední návštěvě. Díky vyvážené kombinaci ingrediencí nejen skvěle chutnají, ale s těstem se také dobře pracuje, neboť je jemné a vláčné.
Na buchty
Na potření
Postup na přípravu těsta je velmi snadný. Začneme tím, že si do misky připravíme nejprve sypké ingredience, mouku, kterou doporučujeme prosít přes sítko, droždí a špeku soli. Následně si zvlášť připravíme směs z tekutých ingrediencí, rozšlehaných žloutků, ohřátého mléka a rozpuštěného másla.
Tyto ingredience důkladně promícháme a poté je přelijeme do misky s moukou, droždím a solí. Vše promícháme a začneme postupně zpracovávat těsto rukama. Důležité je takto těsto zpracovávat dostatečně dlouho, až bude hladké a nebude se lepit. V případě, že máte doma hnětač, můžete ho na přípravu těsta samozřejmě použít. Když vypracujeme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme přibližně dvě hodiny kynout na teplém místě.
Po uplynutí požadovaného času vykynuté těsto přendáme na vál, kde z něj vytvoříme přibližně dvanáct stejně velkých bochánků. Ty pak následně vložíme do máslem vymazaného pekáče, překryjeme za pomoci potravinové folie a necháme kynout ještě alespoň další hodinu. Následně fólii odstraníme a povrch buchet potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a vložíme do trouby předehřáté na teplotu sto osmdesáti stupňů, pečeme přibližně třicet pět minut.
Po vychladnutí můžeme buchty posypat trochou moučkového cukru. Konzumovat se dají jen tak nebo s trochou marmelády, povidly či čokoládou.