Nadýchaný meruňkový koláč s bílou čokoládou - postup přípravy
Tenhle koláč je prostě geniální. Můžete na něj využít čerstvé i kompotované či mražené ovoce, nepotřebujete žádné nedostupné a těžko sehnatelné suroviny, je nenáročný na čas a přípravu a navíc chutná lahodně a podmanivě. To je nesmrtelná kombinace, která předurčuje tento recept k tomu, aby se stal jedním z těch nejoblíbenějších, které budete často a rádi připravovat. Tak si připravte tužky a sešity s recepty a neváhejte si ho zaznamenat.
Ingredience
Návod na přípravu:
Ve vodní lázni na kamnech rozpusťte v misce máslo a přidejte k němu na kousíčky nalámanou nebo nadrcenou bílou čokoládu. Promíchejte a nechte rozpustit do hladké a jednolité hmoty. Pak vypněte teplo a nechte obsah misky trochu vychladnout.
Do zvláštní misky rozklepněte tři vajíčka, přidejte k nim špetku soli a 50 gramů cukru a společně vyšlehejte, aby se cukr a sůl rozpustily. Pak do směsi přidejte také rozpuštěnou čokoládovou směs s máslem a společně rozmíchejte. Vedle v misce smíchejte odměřené množství mouky s práškem do pečiva, aby se obě složky dobře promíchaly a postupně přimíchejte do vaječné hmoty s čokoládou a zadělejte husté těsto.
Zapněte si troubu předehřát na 175 stupňů Celsia a připravte si plech na pečení o rozměrech 20 x 30 centimetrů a vyložte ho pečicím papírem. Na ten pak vylijte připravené těsto.
Meruňky dobře umyjte a osušte a po odstranění pecek je rozkrájejte na poloviny až čtvrtky. Ty pak rozložte na povrch těsta a po celé ploše je ještě pomažte meruňkovým džemem. Takto připravený koláč vložte do vyhřáté trouby péct asi 30 až 35 minut.
Po dopečení nechte dobrotu zchladnout, vyloupněte z pečicího papíru a přeneste na tác. Před podáváním povrch koláče můžete zasypat moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.