Domácí bramborové hranolky bez oleje - postup přípravy
Mají vaše děti rády bramborové hranolky, ale vy se jim je bojíte dopřát s ohledem na zásady zdravého stravování? Pak pro vás máme skvělý kompromis. Tuhle dobrotu, která se řadí celosvětově k jedné z nejoblíbenějších, ale také nejméně zdravých potravin, můžete připravit snadno i ve zdravější variantě, na kterou nepotřebujete ani jedinou kapku oleje či tuku. Dopřejte své rodině tuhle dobrotu beze strachu o jejich zdravý vývoj.
Ingredience
Návod na přípravu
Brambory oloupejte ze slupky a dobře umyjte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je nožem na zhruba 1 centimetr silné plátky, které rozkrájejte na hranolky.
Vaječné žloutky vložte do misky a elektrickým šlehačem, případně i jen vidličkou či metlou je šlehejte tak dlouho, dokud nevytvoříte jemnou, nepříliš pevnou pěnu. Tu pak dochuťte solí a pepřem, případně i paprikou. Dobře promíchejte, abyste získali jednolitou směs.
Syrové bramborové hranolky nasypejte do misky a zalijte je kořeněnou bílkovou pěnou. Lžící či jiným vhodným nástrojem pak všechno důkladně promíchejte tak, aby se každý kousek hranolky pečlivě obalil ochucující směsí.
Dejte si předehřát troubu na 200 až 220 stupňů Celsia. Připravte si zapékací misku, kterou jen vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a vyskládejte či uspořádejte na ni připravené bramborové hranolky tak, aby tvořily jen jednu vrstvu a neležely přes sebe. Takto připravené je vložte do vyhřáté trouby péct tak dlouho, dokud jejich povrch nezezlátne. To bude trvat zhruba 10 až 15 minut.
Pak už stačí jen zdravé hranolky vytáhnout z trouby, nechat je trochu zchladnout, abyste se o ně nepopálili a doplněné o tatarskou omáčku, kečup, barbecue či jinou oblíbenou omáčku s chutí podávejte.
Dobrou chuť.