Zapečená hnízda z mletého masa - postup přípravy
Mleté maso je skvělá a variabilní surovina, ze které se dá připravit nepřeberné množství nejrůznějších dobrot. My vám dnes představíme jednoduchý recept na zapečená hnízda, která jsou plněná náplní z vajíček, sýra a zakysané smetany. Jsou vážně skvělá a potěší i jako chuťovka na slavnostnějším stole.
Ingredience
Mleté vepřové a kuřecí maso smíchejte ve velké míse. Cibuli oloupejte, očistěte a nakrájejte na jemné kostičky, které přidejte do masové mísy.
Z chleba odkrojte kůrku a namočte je do 100 ml mléka. Nechte je důkladně nasáknout a změknout, lehce je podrťte a přidejte do masové směsi. Zbylé množství mléka přilijte rovněž k masu. Přidejte sůl a pepř, případně jiné oblíbené koření na mleté maso a důkladně promíchejte, aby se všechny použité ingredience náležitě propojily.
Dejte si předehřát troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech na pečení vyložený pečicím papírem. Namočte si ruce a ze směsi kořeněného mletého masa formujte nejprve kuličky zhruba o velikosti jablka, které rozplácněte na placku a položte ji na plech. Takto postupujte i se zbytkem masa a když máte plech pokrytý plackami, vezměte skleničku s kulatým dnem a lehce ji obtiskněte do středu každé placky. Tím vytvoříte hnízdo neboli malou masovou mističku.
Nechte maso chvilku odpočívat a připravte si náplň. Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle a v misce ho smíchejte se zakysanou smetanou. Vyklepněte do směsi dvě vajíčka a přidejte omytý, osušený a najemno nasekaný kopr a všechno dobře promíchejte.
Náplň rovnoměrně rozdělte do masových hnízd a dejte je péct do vyhřáté trouby na 25 až 30 minut. Hnízda podávejte s vařeným bramborem a čerstvým zeleninovým salátem, případně s bramborovou kaší.
Dobrou chuť.