Nejlepší smaženice podle receptu od babičky - postup přípravy
Houbová sezóna je v plném proudu a kdekdo se poohlíží po nějakém tom dobrém receptu, jak tyhle lesní krásky zužitkovat v kuchyni. Na pořadu dne tak jsou různé houbové guláše, houbové řízky, houbové omáčky či bramboračka s houbami a jiné houbové polévky. Nezapomněli jste ale při tom houbovém řádění na klasickou tradiční smaženici s vajíčky? Přinášíme vám ten nejklasičtější ze všech nejklasičtějších receptů, kterými se pyšnily už naše babičky a který nepřekoná ani ten nejmodernější recept.
Ingredience
Houby, které jste právě přinesli z lesa, je zapotřebí nejprve důkladně očistit. Oškrábejte nožem nohy a odřízněte jejich konce. Očistěte i kloboučky hub od nečistot a jehličí. Pak houbičky nakrájejte na menší kusy podle své chuti. Můžete udělat čisté průřezy i s nohou, které vypadají velmi krásně, ale bohatě stačí je prostě jenom nasekat na obyčejné kostičky.
Pak očistěte také cibuli a česnek. Cibuli ostrým nožem nakrájejte na jemné kostičky a česnek pokrájejte na tenké plátky. Na kamnech rozehřejte pánev, na které rozehřejte máslo. Když začne pěnit, přidejte k němu také jednu polévkovou lžíci olivového oleje a když je horký, přidejte i najemno nakrájenou cibulku. Nechte všechno dohromady zpěnit a cibulku lehce zezlátnout a poté vsypte na pánev i na plátky pokrájený česnek a nakostičkované houby. Všechno společně restujte alespoň 5 minut.
Když je zelenina s houbami orestovaná, podlijte je asi čtyřmi lžícemi vody, zaklopte pokličkou a směs duste přibližně 10 minut, aby houby změkly.
Do misky si vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou či metlou. Přidejte k němu sůl, pepř a kmín podle chuti a dobře s vajíčkovou pěnou promíchejte. Tuto směs pak vylijte pod podušené houby v pánvi. Za občasného promíchání smažte dál do té doby, dokud vajíčko neztuhne.
Pak vyklopte z pánve na talíř a podávejte s čerstvým chlebem.