Slaný koláč se šunkou a sýrem - postup přípravy
Pokud potřebujete v několika minutách připravit pro svou rodinu rychlý oběd, vsaďte třeba na slaný koláč se šunkou a sýrem, který skvěle zasytí a také zachutná. Podávat ho můžete jak teplý, tak i studený na svačinu. Oblíbí si jej všichni strávníci.
Ingredience
Nejprve se pusťte do přípravy těsta. Do kuchyňského robota vložte vychlazené máslo (125 g) nakrájené na kousky, poté přidejte i hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Následně všechny suroviny umixujte, vznikne vám tak drobivá hmota. Nakonec do mixéru ještě vlijte mléko a vytvořte hladké lepivější těsto, které přemístěte do mísy.
V další fázi je potřeba připravit si náplň do slaného koláče. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké půlměsíčky. Poté restujte na troše olivového oleje a zbytku másla (10 g) dozlatova. Až cibulka zesklovatí, nasypejte na ní hnědý cukr a nechte zkaramelizovat. Nakonec odstavte z plotny a pusťte se do přípravy šunky a čedaru.
Šunkový salám si nakrájejte na menší kostičky a vhoďte ho do těsta v míse. Čedar si pak nastrouhejte na hrubém struhadle a asi třetinu rovněž vmíchejte do těsta. Důkladně promíchanou směs na koláč pak vlijte do formy vystlané pečícím papírem a na vrch poházejte zbylou šunku, navrstvěte karamelizovanou cibulku a posypte strouhaným sýrem.
Dejte vše péct do trouby na 25 až 35 minut při 170 stupních Celsia. Podávejte teplé například se zeleninovým salátkem. Hodit se bude i jakákoliv studená omáčka na dochucení.