Recept na štamgastovo kuře - postup přípravy
Dnes vám přinášíme další jednoduchý recept z kategorie jídla z jednoho pekáče. Tentokrát se jedná o velmi chutnou variantu pečeného kuřete, které je tentokrát připraveno spolu s anglickou slaninou, čerstvým nebo zakysaným hlávkovým zelím a vařenými brambory a zalité smetanou, která celý pokrm neuvěřitelně zjemní. Výroba tohoto pokrmu netrvá déle než hodinu a zaručeně si na něm pochutnáte.
Ingredience
Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 200 stupňů Celsia. Hlávkové zelí očistěte od svrchních listů, rozkrájejte na čtvrtky a ty pak nakrouhejte na tenké nudličky. Můžete také použít zelí zakysané nebo naložené ve sklenici, podle toho, co vám nejvíce vyhovuje. Pokud použijete kysané zelí, před přípravou ho propláchněte vodou a vymačkejte, aby nebylo tolik kyselé. Pak zelí rozprostřete na dno pekáčku či zapékací mísy, posypejte solí a kmínem, jak jste zvyklí, a promíchejte.
Oloupejte cibule a obě nakrájejte na kolečka. Ta rozeberte a rozložte po celé ploše zelí v pekáčku. Očistěte také brambory, omyjte je a osušte a rovněž nakrájejte na kolečka. Brambory pak rozložte na vrstvu cibule. Pamatujte, že brambory by se neměly dostat do kontaktu s kyselým zelím, pak by se totiž neuvařily. Je tedy zapotřebí je cibulí od sebe navzájem velmi pečlivě oddělit. Rozložené brambory v pekáčku jemně osolte, popřípadě i opepřete a všechno zalijte smetanou.
Kuřecí stehna opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Po celém povrchu je potřete červenou paprikou a solí a kůží nahoru je položte na vrstvu brambor. Nakonec nakrájejte anglickou slaninu na kostičky (nebo na proužky, máte-li plátkovou) a posypejte jí povrch stehen.
Zakryjte pekáček poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby péct na 45 minut. Pak odklopte pokličku nebo alobal, snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších 30 až 45 minut, dokud kuře nezíská krásnou zlatavou kůrčičku. V této fázi čas od času přelévejte povrch kuřete výpekem, který se hromadí u stěn zapékací misky.
Po dopečení položte kuřecí stehna na talíř a vedle rozdělte brambory. Zelí, cibuli a smetanu v pekáčku promíchejte, aby se smetana opět spojila a přidejte zelí v omáčce na každý talíř a ihned čerstvé podávejte.