Kynuté koláče s jablečným džemem - postup přípravy
Svěží, sladké, voňavé a chutné. Takové jsou kynuté koláče připravené podle receptu, který vám dnes přinášíme. Jsou snadné na přípravu a nenáročné na použité suroviny. Hotové přitom budou docela rychle, nejvíce času zabere jen kynutí těsta. Pokud máte ale v lednici připravené univerzální kynuté těsto, pak budete mít koláče hotové v mžiku. Jsou ideální dobrotou pro podzimní radovánky i pro doplnění posvícenského stolu.
Ingredience
Předtím, než začnete vyrábět těsto, je vhodné nechat mléko, vajíčka a máslo alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl a sušené droždí a všechny suché přísady důkladně promíchejte do jednolité směsi.
Připravte si ještě druhou misku, do které vyklepněte vajíčko, mléko a na menší kostky pokrájené změklé máslo a všechny tyto přísady nejlépe elektrickým šlehačem vyšlehejte velmi jemnou a hladkou, napěněnou směs. K této vaječné směsi pak postupně přidávejte smíchané suché přísady z vedlejší misky a důkladně míchejte.
Když těsto začne houstnout, vyměňte šlehací metly za hnětací a pokračujte v přidávání suchých přísad. Pokud by bylo těsto i poté příliš řídké, možná používáte mouku s nízkým obsahem lepku, a proto přidejte ještě jednu nebo dvě polévkové lžíce navíc, abyste získali husté a velmi lepivé těsto. Hnětení by mělo trvat něco kolem 7 minut.
Mísu s těstem pak zakryjte přilnavou potravinářskou fólií, případně čistou bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě stát po dobu 60 minut, během nichž by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Po vykynutí si posypejte pracovní plochu trochou mouky, pomažte si ruce olejem, aby se vám s těstem lépe pracovalo, trochu ho propracujte a rozdělte jej na osm stejně velkých částí. Z těch pak vyválejte kuličky a rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je 15 minut stát pod utěrkou.
Vezměte sklenici s kulatým dnem, pomažte dno olejem a do vykynutých bochánků vytlačte kulaté prohlubně. Musíte do toho dát trochu síly, jinak se těsto bude chtít vracet. Prohlubně pak naplňte jablkovým džemem.
Koláče vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.