Nepečené tiramisu lanýže - postup přípravy
Vánoce se kvapem blíží a s ním i doba pečení tradičního vánočního cukroví. Pakliže byste rádi svůj sváteční cukrářský sortiment rádi oživili o nějaký méně obvyklý druh sladkostí, pak jste tady správně. Poradíme vám zajímavý recept na nepečené lanýže ve stylu proslulého italského dezertu tiramisu. Tyto kuličky jsou na přípravu velmi jednoduché a zábavné a výsledek je přitom nad očekávání!
Ingredience
Cukrářské piškoty paličkou nebo válečkem co nejvíce rozdrťte a rozmixujte je v mixéru na jemný prášek.
Do misky vyklopte smetanový sýr mascarpone, přidejte k němu změklé máslo při pokojové teplotě, přilijte jedno vychladlé espresso, doslaďte cukrem a vanilkovým cukrem a přidejte také aromatickou esenci s příchutí hořkých mandlí, případně mandlový likér amaretto. Všechny tyto přísady vzájemně důkladně promíchejte a elektrickým šlehačem či mixérem vyšlehejte do jemné a krémové konzistence.
Do smetanové hmoty pak přisypejte rozdrcené cukrářské piškoty a důkladně je do směsi zamíchejte, abyste nenadělali hrudky. Pak tuto hmotu odložte na hodinu do ledničky, aby se příchutě řádně rozležely a propojily.
Po hodině vyjměte hmotu z lednice, odebírejte z ní menší kousky a formujte je do tvaru středně velkých kuliček. Každou z nich pak obalte v neslazeném kakaovém prášku a vyskládejte je na vhodný tác nebo misku. Hotové kuličky pak vložte zpátky do lednice, kde je chlaďte nejméně další hodinu.
Tiramisu lanýže uchovávejte v chladu, kde vám vydrží čerstvé a chutné až čtyři dny.
Dobrou chuť.