Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí vlašský salát

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Domácí vlašský salát - postup přípravy

Vlašský salát se stal doslova proslulý zejména mezi fyzicky pracujícími lidmi, kteří si zejména v minulých dobách rádi kupovali takzvaný „vlašák“ s rohlíkem ke svačině do práce. Od těch dob se tahle dobrota neodmyslitelně zabydlela v našich srdcích a ani po letech nesmí chybět v nabídce lahůdkových pultů všech obchodů. Zatímco dříve však nebyl mezi domácím a kupovaným zbožím prakticky žádný, anebo jen malý rozdíl, v dnešní době mají výrobci sklony k nahrazování všech poctivých surovin jejich levnějšími – a bohužel, méně zdravými a někdy až škodlivými variantami. Proto se stále častěji ohlížíme po domácích alternativách komerčních dobrot. Proto vám dnes přinášíme recept na domácí vlašský salát, který je přesně takový, jaký od něho očekáváte a přitom je připravený jen z přírodních a nezávadných surovin.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory důkladně umyjte, vykartáčujte, ale neloupejte. I se slupkou je vložte do hrnce s lehce osolenou vodou a uvařte je doměkka. Uvařené brambory slijte a nechte vychladnout. Pak je nakrájejte na nudličky, případně je protlačte mřížkou na krájení brambor do salátů.




Dvě nebo tři mrkve očistěte kartáčkem na zeleninu, případně oškrábejte, pokud je to třeba a v jemně osolené vodě ji povařte, aby změkla. Měkkou mrkev pak nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte rádi vařenou mrkev, můžete použít i syrovou, kterou nastrouháte na hrubém struhadle.

Nakládané okurky a také šunkový salám nakrájejte na jemné nudličky či kostičky. Vsypte je do velké mísy, přidejte k nim také připravenou mrkev a pokrájené či prolisované brambory.


Sterilovaný hrášek slijte od nálevu a nechte dobře okapat. Pak ho přisypejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Všechno podle chuti posolte, opepřete, přidejte majonézu a lžičku hořčice a podle chuti dochuťte worcesterovou omáčkou a octem. Namísto octu můžete použít také trochu láku z okurek.

Všechny přísady v míse velmi dobře promíchejte a před podáváním nechte nejméně dvě hodiny, ideálně však přes noc, uležet v lednici, aby se propojily příchuti surovin a salát vychladl.

Podávejte s čerstvým pečivem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů