Výborné a šťavnaté karbanátky z trouby - postup přípravy
Klasické karbanátky jsou jídlo připravené z mletého masa (obvykle vepřového nebo směsi) a osmažené na prudko na oleji nebo jiném tuku. Řadu lidí tento způsob přípravy odradí jako nezdravé smažené jídlo. Karbanátky lze však připravovat také poměrně suchým způsobem v troubě a mohou zůstat krásně šťavnaté. Navíc je možné je zapékat, a to v různých variantách s celou řadou dalších přísad či ingrediencí. Pomocí tohoto receptu si můžete upéct výborné šťavnaté karbanátky, které rozhodně změní váš pohled na tento typ pokrmu.
Ingredience
Karbanátky připravíte podle následujícího postupu:
Rozprostřete mleté maso do větší mísy. Cibuli nakrájejte najemno nebo ji namelte v mlýnku a přidejte k masu. Dochuťte pepřem a solí. Směs důkladně promíchejte, dokud nebude homogenní.
Nastrouhejte sýr na jemném struhadle a rozdělte jej na dvě části. Jednu část sýra nasypte do misky a přidejte zakysanou smetanu a zelené bylinky, promíchejte, a poté dochuťte solí a pepřem.
Směs mletého masa rozdělte na 10 dílů a vytvarujte z nich kuličky. Do každé kuličky udělejte důlek, vložte do ní lžičku sýrové směsi a zabalte ji.
Rozložte kuličky na plech.
Nakrájejte rajčata na plátky a položte na každou kuličku jeden.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut.
Následně plech vyjměte z trouby, posypte každé rajče zbylým sýrem a opět nechte zapéct (asi na 10 minut). Jakmile se sýr roztaví, můžete karbanátky vyjmout z trouby.
Takto připravené karbanátky můžete podávat s bramborami nebo kaší.