Tajemství dokonalé domácí majonézy - postup přípravy
Pokud budete dodržovat několik základních kroků a pravidel při přípravě této domácí lahůdky, už nikdy nebudete muset kupovat majonézu v obchodě. Vždy je přece lepší udělat si poctivé jídlo ze surovin které znáte, doma než kupovat jejich méně zdravou verzi v obchodě. Navíc sami vždy budete vědět jaké suroviny používáte.
Ingredience
Základní surovinou pro přípravu kvalitní domácí majonézy jsou vaječné žloutky. Oddělte tedy bílky od žloutků a můžeme začít. Vajíček můžete použít kolik budete chtít, jejich množství určuje přibližné množství majonézy. Na každý jeden žloutek budete potřebovat jednu polévkovou lžíci octu. Poté přidáte sůl a pepř podle chuti a za postupného přidávání oleje můžete začít míchat. Dobrou radou pro začátek je užití tyčového mixéru místo klasické vařečky. Majonéza tak bude hotová podstatně dříve.
Nepsaným pravidlem je že olej a vejce by měly být přibližně stejné teploty. Na jeden vaječný žloutek bude potřeba přibližně 125 ml oleje. Pokud si přejete mít majonézu hustější, přidejte pěnu z vaječného bílku podle potřeby a pár kapek citronové šťávy. Zvýšíte tím také celkové množství. Pokud při přípravě použijete místo klasického oleje sójový nebo kukuřičný olej, vydrží majonéza v lednici i více jak týden.
Co dělat, když se suroviny řádně nespojí?
Pokud se stane, že se suroviny nechtějí dohromady hezky promíchat, zkuste přidat 2 lžíce vroucí vody a za stálého míchání vyčkejte zhruba 2 minuty. Pokud se suroviny pořád řádně nepromíchaly a nespojily vložte do čisté mísy nový vaječný žloutek a postupně k němu pomalu přidávejte připravenou směs. Dále pak míchejte, dokud majonéza nedosáhne požadované hustoty. Pak stačí pouze uchovávat v lednici a pořádně si pochutnat.