Kakaový dort se smetanovou náplní - postup přípravy
Žadoní vaše děti po nějaké sladké dobrotě? Pak je mile překvapte a připravte kakaový dort se smetanovou náplní, po kterém se budou moct utlouct. A dokonce i vy si tento dezert zamilujete. Zmizí z plechu během několika málo minut!
Těsto
Krém
Poleva
Začněte nejprve přípravou korpusu. V míse si vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem do pěny. Poté k směsi přidejte i kakaový prášek, polohrubou mouku, vodu, vanilkový cukr, špetku soli a vypracujte homogenní těsto polotekuté konzistence.
To následně vlijte na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete stěrkou. Dejte péct do trouby na 12 až 15 minut při teplotě kolem 180 °C.
Mezitím si připravte krémovou náplň do dortu. V první fázi si nalijte do malé misky vodu a rozpusťte v ní želatinu. Poté ji nechte pár minut nabobtnat. Dále si vyšlehejte do tuha smetanu ke šlehání spolu s vanilkovým cukrem a dejte chladit do lednice. A nakonec si zahřejte v mikrovlnce nebo v rendlíku mléko a zcela v něm rozpusťte bílou čokoládu nalámanou na kousky. Po chvíli přidejte med, nabobtnalou želatinu a nechte pár minut projít varem (na mírném plamenu) při stálém míchání. Až směs vychladne, zakomponujte do ní pomocí metličky po lžících šlehačku. A krém je na světě!
Nyní si k ruce vezměte upečený kakaový korpus a rozřízněte jej v polovině podélně.
Na spodní plát navrstvěte připravený smetanový krém s bílou čokoládou a přiklopte druhým plátem těsta.
Povrch na závěr přelijte polevou z hořké čokolády, kterou jste rozpustili v horké smetaně na šlehání. Dezert dejte tuhnout do lednice ideálně přes noc. Stačit však bude i šest hodin chlazení.
Po řádném ztuhnutí a vychlazení můžete svůj fantastický dezert z kakaového korpusu a smetanového krému s bílou čokoládou podávat. Pokrájejte jej na menší kousky ostrým nožem a doplňte třeba šálkem kvalitní kávy nebo ovocným i bylinkovým čajem.
Hodit se bude k porci ovšem i čerstvé ovoce typu jahody, banány, borůvky, nebo jakákoliv oblíbená zmrzlina (nejlépe vanilková nebo čokoládová). Přejeme vám dobrou chuť.