Šťavnatý jahodový koláč z piškotového těsta - postup přípravy
Sezóna jahod je v plném proudu, a tak si můžete připravit skvělý jahodový koláč z piškotového těsta. Dokonale doplní šálek espressa, cappuccina anebo latté. Hodit se k němu ovšem bude i zmrzlina či osvěžující mléčný koktejl.
Ingredience
Začněte tím, že si omyjete a očistíte čerstvé jahody. Poté je přepulte a asi čtvrt kilogramu dejte stranou. Ovoce použijete do těsta. Zbytek, tj. 200 gramů poslouží na povrch koláče.
Dále si v míse vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem a také přidejte zakysanou smetanu s rozpuštěným a zchladlým máslem. Nakonec vsypte i zbylé ingredience.
Tedy polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, strouhanou citronovou kůru a vypracujte homogenní těsto polotekuté konzistence.
Dokončování těsta a pečení jahodového koláče v troubě
Nyní ještě do těsta zakomponujte přepůlené jahody (cca 250g) a vše pečlivě promíchejte. Směs nalijte do kulaté formy na koláč, kterou jste před tím vystlali pečícím papírem. Na povrch poklaďte zbylé jahody a dejte péct do trouby na cca 40 až 50 minut při teplotě 160 °C.
Servírování jahodového koláče
Upečený jahodový koláč vyjměte opatrně z trouby, posypte dle libosti moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte s oblíbeným nápojem. Hodit se bude k piškotovému dezertu i kopeček vanilkové zmrzliny. Přejeme vám dobrou chuť.
Různé variace ovocného koláče
Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvé jahody, můžete je vcelku jednoduše nahradit třeba borůvkami, meruňkami, malinami, vypeckovanými třešněmi anebo višněmi. I tyto variace si zamilujete!