Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ztracená vejce

Ztracená vejce - postup přípravy

Připravit dobře ztracená vejce se může zdát někdy jako nadlidský výkon. Pokud se ale naučíte pár kulinářských triků, vše zvládnete levou zadní. Vajíčko v takovéto úpravě se hodí zejména do sendvičů a také do zeleninových salátů.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak připravit dokonalá ztracená vejce?

Zde je několik způsobů, jak připravit ztracené vejce:




  • Udělejte vodní vír. Potřebovat budete několik rozklepnutých vajec a pánev s menším množstvím vroucí vody, v které jste rozpustili trochu soli. Až voda začne vřít, vložte do ní vajíčka a pomocí lžíce dělejte v tekutině vír. Pak plamen ztlumte na minimum a nechte vajíčka dovařit.

  • Uvařte vajíčka v miskách. Potřebujete dvě až tři malé misky, které odolají žáru a také pánev s trochou vody. Postupujte tak, že do misek nalijete malé množství vody a do ní rozklepnete vejce. Následně misky položte do pánve a přiveďte k varu. Za pár minut budou ztracená vejce hotová. Pouze od nich odlijete přebytečnou tekutinu a konzumujete.

  • Použijte klasickou naběračku a trochu oleje. K ruce si vezměte naběračku, vymažte ji olejem a rozklepněte do ní vajíčko. Poté náčiní s vejcem ponořte do vroucí vody v pánvi a chvíli držte u hladiny. Za pár minut se vytvoří ztracené vajíčko. To lze dovařit v pánvi s horkou vodou.

Jak připravit vejce natvrdo, naměkko a na hniličku?

Na závěr si ještě řekněme, jak vajíčka připravíte natvrdo, naměkko a na hniličku. Jaká máte nejraději?

  • Pokud budete chtít třeba ke koprové omáčce připravit vajíčka natvrdo, nechte je ve vroucí vodě vařit alespoň sedm až osm minut.
  • Vajíček uvařených naměkko docílíte tak, že je necháte vařit pouze čtyři minuty. Bílek ztuhne a žloutek zůstane tekutý. Tato variace je oblíbená hlavně ke snídani.
  • A vejce na hniličku připravíte, pokud ho necháte vařit pět až sedm minut.

Velmi oblíbenou úpravou jsou i míchaná vejce, která by měla být správně vláčná a nevysušená. Proto je připravujte na mírnějším plamenu při stálém míchání.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů