Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chutné rýžové bochánky hotové za pár minut

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Chutné rýžové bochánky hotové za pár minut - postup přípravy

Máte rádi smažené langoše či podobné pochutiny? Tak zauvažujte nad přípravou těchto chutných rýžových bochánků, které jsou jim chuťově podobné, avšak mnohem zdravější a jednodušší. Vychutnat si je můžete jako rychlou svačinku, ale dokonale zapasují i jako příloha či s přidanými surovinami jako samostatné jídlo. Jedno je však jasné, spořádané budou rychleji, než byste čekali a vám nezůstane nic, jen urychleně dělat další várku.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Velmi důležitým krokem přípravy je namočení rýže do horké vody, díky čemuž krásně změkne a nabobtná. Tento krok tak proveďte již večer, aby byla rýže namočená celou noc a ráno ji tak můžete okamžitě zpracovat. Odlijte z ní použitou vodu a rýži společně s teplým mlékem rozmixujte pomocí ručního či jiného mixéru. Použít můžete také eventuálně i mlýnek na kávu. Pokud se však s tímto krokem nechcete zdržovat, můžete koupit již hotovou rýžovou mouku ve stejné gramáži.




Když máte rýži skutečně najemno namletou, přidejte vejce, droždí, cukr, sůl a máslo a všechny ingredience společně pořádně promíchejte. Vzniknout by vám měla hustá, mírně lepivá směs. Do té poté ještě prosejte pšeničnou mouku a rukama hněťte, dokud vám nevznikne pevné poddajné těsto. To zakryjte utěrkou a nechte minimálně hodinu kynout na teplém místě.

Když máte těsto nakynuté, rozdělte jej přibližně na 6 stejně velkých kousků, které poté pečlivě zakulaťte. Hotové kuličky opět zakryjte utěrkou a nechte ještě minimálně další půl hodinu dokynout. Ideálně například na okenním parapetu, kam hezky svítí sluníčko nebo například u kamen či topení, ze kterých sálá potřebné teplo.


Když uběhne potřebná doba pro kynutí, vezměte si jednotlivé kuličky a postupně je válečkem rozválejte do rovnoměrných tenkých placiček. Ty poté smažte na rozpáleném oleji z obou stran, a nakonec nechte na utěrce okapat, čímž je zbavíte přebytečné mastnoty. Nechte mírně zchladnout a můžete podávat. Dobrou chuť!

Náš tip: Rýžové placičky jsou skvělou a lahodnou pochoutkou, jedná se však také o značně variabilní pokrm. Klidně totiž můžete experimentovat a do těsta přidávat jak bylinky, nejrůznější semínka nebo například kousky slaniny a dalších vašich oblíbených surovin. Pokaždé tak získáte zcela nové jídlo a sami se můžete rozhodnout, která varianta vám chutná nejvíce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů