Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Miniaturní smažené koblížky tvořené s pomocí plastové láhve

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Miniaturní smažené koblížky tvořené s pomocí plastové láhve - postup přípravy

Máte doma plastovou láhev, mouku, vodu a sůl? Pak máte vše potřebné pro přípravu lahodných a křupavých smažených koblížků. Pokud máte navíc i mléko a vajíčka a nemáte s jejich konzumací problémy, pak získáte ještě mnohem jemnější a chutnější výsledek. S tvarováním pečiva vám pomůže již zmíněná plastová láhev, díky které bude smažení snadné jako dětská hra.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Do hluboké mísy vsypte čtyři hrnky hladké mouky, což by mělo odpovídat zhruba půl kilogramu. Lžící mouku promíchejte a uprostřed vytvořte hluboký důlek.




Odměřte jednu velkou čajovou lžičku sušeného droždí a vsypte ji do důlku v mouce. Důlek po obvodu obsypejte solí.

Sušené droždí v mouce zalijte vlažným mlékem a dořeďte trochou vlažné vody. Lžičkou začněte směs míchat a postupně odebírejte ze stran mouku, kterou zapracujte do těstíčka uprostřed. Pokračujte v míchání a během tohoto procesu postupně těsto mírně nařeďte vodou.

Když jsou promíchané všechny ingredience a všechna mouka je zapracovaná do těsta, odložte lžičku a pokračujte v míchání rukou dalších 5 až 6 minut, dokud těsto nezhutní (bude ale stále lepivé). Mísu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte stát při pokojové teplotě 1,5 hodiny, během nichž těsto bezezbytku vyplní celou mísu a nadzvedne krycí fólii.

Po vykynutí sejměte z mísy igelit a těsto jemně promíchejte lžící.

Tradiční postup je takový, že se těsto umačká v dlani do kuličky a smaží se v horkém oleji. Protože je ale těsto velmi lepivé, není to úplně příjemná práce. Proto si můžete pomoci trikem s plastovou láhví nebo zdobicím cukrářským sáčkem.


Těsto naplňte do litrové láhve přes nálevku (půjde to trochu obtížněji, neboť je těsto kynuté a lepivé). Případně použijte zdobicí sáček, kterým buďto těsto naplníte do láhve, anebo ho z něj budete rovnou vymačkávat do pánve. V tu chvíli se ale obtížněji tvoří kulaté koblížky.

Na kamnech rozehřejte hlubokou pánev s vysokou vrstvou oleje. Když je horký, namočte do něho čisté nůžky. Z láhve pak vymačkávejte do pánve těsto, které oddělujte nůžkami. Po každém odstřihnutí nůžky opět namočte do oleje.

Smažte koblížky v horkém oleji dozlatova. Pak je vyjměte děravou lžící na tác vyložený papírovými utěrkami a nechte je okapat od přebytečného oleje.

Na závěr polijte koblížky sirupem či medem, anebo je jen pocukrujte moučkovým cukrem.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů