Pečené karbanátky se sýrem cottage a omáčkou ze zakysané smetany - postup přípravy
Vařená pohanka, lahodné a jemné karbanátky, které jsou zapečené v troubě a přelité jemnou omáčkou ze zakysané smetany. To je vaše příští nejoblíbenější večeře. Po jiném karbanátku už nikdy nezatoužíte.
Karbanátky
Omáčka
Sýr cottage vložte do hluboké misky a rozmixujte ho tyčovým mixérem do jemné pastovité konzistence. Přidejte k němu mleté maso, vyklepněte dvě slepičí vajíčka, osolte jednou čajovou lžičkou soli a dochuťte pepřem tolik, kolik máte rádi, a vidličkou vše promíchejte do hladké a jednolité konzistence.
Oloupejte cibuli, rozkrájejte ji na čtvrtiny a vložte ji do mixéru, kde ji rozmixujte najemno (můžete ji také semlít mlýnkem na maso) a přidejte ji do mísy k masu.
Do zvláštní misky nasypejte chlebovou strouhanku (pokud bude z tmavého celozrnného chleba, nejenže bude vypadat karbanátek lépe, ale odrazí se to i na mnohem výraznější chuti a zejména na obsahu vitaminů a minerálních látek), přilijte k ní 50 mililitrů vody a obojí promíchejte do pastovité konzistence. Tu pak přihoďte do mísy s masovou směsí.
Mleté maso znovu promíchejte s cibulí a strouhankou a získejte hutné a soudržné těsto.
Připravte si plech na pečení, který vytřete rostlinným olejem. Z masové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně, formujte z nich šišky a vyskládejte je vedle sebe na plech. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C péct asi 35 minut.
Zatímco se karbanátky pečou, připravte smetanovou omáčku. Do kastrůlku vložte 30 gramů másla, rozpusťte je a přihoďte k němu stejné množství hladké mouky. Orestujte ji na másle dozlatova a zalijte horkou vodou (anebo použijte mléko). Přidejte zakysanou smetanu, sůl a mletý pepř dle chuti a všechny přísady přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 4 minuty, dokud směs nezíská jednolitou, hustou konzistenci.
Dopečené karbanátky servírujte na talíř spolu s vařenou pohankou a přelité smetanovou omáčkou.
Dobrou chuť.