Neuvěřitelně lahodný a snadný recept na domácí chléb - postup přípravy
Nemusíte být mistr pekař, abyste si doma mohli upéct báječný, voňavý chléb. Jestliže navíc rádi připravujete domácí pomazánky, užijete si je s ním lépe než s pečivem z obchodu. Recept přitom není nijak složitý a nepotřebujete na něj ani žádné zvláštní suroviny. Nejtěžší část je tady čekání, až vykyne těsto. Zbytek už je zívačka. :-)
Ingredience
Do misky rozdrobte dvacet gramů čerstvého droždí, které zalijte teplou, nikoliv však vroucí vodou. Přisypejte ke směsi jednu polévkovou lžíci cukru (to odpovídá asi 10 gramům) a dvě čajové lžičky soli (což je asi 7 gramů). Všechny přísady promíchejte tak, abyste vytvořili jednolitou směs. Droždí budete muset lžící utřít o stěny misky, aby se náležitě rozpustilo.
K rozpuštěným ingrediencím v míse ihned a bez čekání přisypejte tři hrnky mouky (to by mělo odpovídat váze kolem 320 gramů, finální množství ale nejspíš budete ještě upravovat podle konzistence těsta). Rukou nebo elektrickým hnětačem prohněťte všechny ingredience dohromady tak, abyste získali soudržné a lepkavé těsto. Mísu s těstem zakryjte přilnavou igelitovou fólií, popřípadě víkem nebo jen čistou bavlněnou utěrkou a nechte asi jednu hodinu na teplém místě stát a kynout. Během této doby by těsto mělo svůj původní objem nejméně zdvojnásobit.
Poté si lehce navlhčete ruce vodou, těsto v míse rukou podeberte a přemístěte ho na lehce pomoučněný vál, kde ho znovu prohněťte a během toho ho zasypejte ještě trochou hladké mouky, kterou zapracujte do těsta. Zformujte z těsta bochníček, který rozdělte na čtyři stejně velké části. Každou z nich prohněťte, rukou rozplácněte na obdélník, který srolujte do válečku a zamačkejte spoj. Bochníček ještě trochu rozválejte a vytvořte šišatý útvar
Vložte hotové šišky na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut stát. Poté nožem vytvořte uprostřed mělkou rýhu, povrch potřete vodou a posypejte moukou vložte chleby do trouby vyhřáté na 200 °C. Na dno vložte nádobku s vodou a takto péct asi 45 minut dozlatova.