Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rohlíky s mlékem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí rohlíky s mlékem - postup přípravy

Upéci rohlíky je velmi snadné. Lze využít například recept, který obsahuje mléko a rohlíky podle něj budou jako peříčko. Poskytla nám ho paní Dagmar Kazdová.

Ingredience pro:
1 porce

Na rohlíky

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do vlažného mléka s vodou dejte cukr a rozdrobte droždí, promíchejte a nechte stát, dokud nevzejde kvásek. Do mísy dejte prosátou mouku a sůl, přidejte jedno vejce, olej a kvásek. Pak vše promíchejte a nakonec zpracujte do hladkého vláčného těsta. Tuto práci si lze ušetřit za použití robota nebo míchacího programu pekárny na chleba. Mísu přikryjte a nechte hodinu v teple kynout.

2. KROK

Po vykynutí těsto vyklopte na vál. Můžete ho pomoučnit, ale jen velmi opatrně. Těsto pak rozdělte na deset dílů. Z každého udělejte kuličku tak, že okraje budete překládat směrem do středu. Poté kuličku položte na vál překlady směrem dolů a vyválejte z ní trojúhelník. Od širšího konce ho pak srolujte, mírně při tom na těsto tlačte. Poté válením upravte do velikosti, v jaké rohlíky chcete mít.

3. KROK

Vytvarované válečky umístěte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Nechte mezi nimi dostatečné mezery, protože ještě nakynou. Poté je přikryjte utěrkou a nechte ještě zhruba půl hodiny kynout na teplejším místě. Troubu rozehřejte na 230 °C a dospod dejte kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára.

4. KROK

Po vykynutí rohlíky potřete druhým rozšlehaným vejcem a posypte semínky či solí. Použít lze například mák nebo kmín. Rohlíky pečte v předehřáté troubě tak dlouho, dokud nebudou hezky zlatavé. Nechte je vychladnout na mřížce a servírujte. Ze stejného těsta lze udělat i vynikající veku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů