Vrstvený palačinkový dort s krémem ze zakysané smetany - postup přípravy
Jednoduchý dezert k čaji, ale i slavnostní dort pro oslavence. To vše může zastat báječný rychlý dort pečený na pánvi, který vytvoříte z pouhých čtyř surovin. Jemný bílý palačinkový korpus z kondenzovaného mléka je proložený vrstvami krému ze zakysané smetany a na závěr je ozdobený strouhanou čokoládou. Je neskutečně krásný a jeho chuti nikdo neodolá.
Korpus
Krém
Kondenzované mléko nalijte do hluboké misky. Vyklepněte k němu tři vajíčka a metlou důkladně rozšlehejte. Přes sítko přisypejte do mísy hladkou mouku a prášek do pečiva a znovu metličkou prošlehejte, dokud nezískáte homogenní a tekuté těsto.
Na kamnech rozehřejte suchou pánev, a aniž byste ji mazali olejem, nalijte na ni třetinu tekutého těsta. Opékejte ho na mírném ohni tak, aby na povrchu zezlátlo a uvnitř ztuhlo a poté jej opatrně otočte na druhou stranu. Dejte přitom pozor, aby vám výsledná placka během otáčení nepraskla. Osmažte ji dozlatova i z druhé strany a odložte stranou. Stejným způsobem pak připravte ještě další dvě kulaté placky.
Do misky vložte zakysanou smetanu, přidejte k ní moučkový cukr a balíček ztužovače smetany a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do nadýchané a vzdušné pěny. Na talíř položte jednu placku korpusu, na ni rozetřete trochu smetanového krému, na ni opět přidejte vrstvu krému a takto ještě jednou zopakujte.
Zbylým krémem potřete také boky dortíku tak, abyste schovali jednotlivá palačinková patra a celý povrch dortu uhlaďte do souvislé vrstvy. Pokud vám zbyl nějaký krém navíc, naplňte ho do zdobicího sáčku a vytvořte s jeho pomocí na povrchu dortu dekorativní vlnovky. Celý dort pak posypejte strouhanou mléčnou čokoládou a můžete jej ihned a bez dlouhého čekání či chlazení podávat.