Nakládaný květák s paprikou v kořeněném octovém nálevu - postup přípravy
Nakládání jednoho druhu zeleniny ve sklenici je fajn, nicméně se tím připravujeme o bohaté kombinace chutí, které se vzájemně milují a perfektně k sobě ladí. Takovou kombinací je například květák s červenou paprikou a křenem. Jakkoliv se může zdát tato kombinace neobvyklá, je to velká dobrota, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Kdoví, třeba se stane vaší oblíbenou!
Ingredience
Červené papriky umyjte a osušte. Rozkrájejte je na poloviny a vyjměte z nich stopky a jadřince, stejně jako měkké části se zbytky semínek. Poté čistou dužninu rozkrájejte na plátky o síle kolem 1 až 2 centimetrů.
Květák rozkrojte na poloviny. Zbavte ho listů a středu košťálu a rozdělte ho na jednotlivé růžičky. Vložte je do velké mísy, zalijte vodou a nechte chvilku odmočit. Pak vodu slijte a květák nechte dobře okapat.
Do hrnce nalijte dva litry vody a jeden litr octa. Přidejte tři lžíce soli, šest lžic cukru, několik bobkových lístků. Oloupejte celerovou bulvu a rozkrájejte ji na menší kousky. Oloupejte také křen, rozkrájejte ho na kolečka a spolu s celerem je přidejte do hrnce. Přiveďte vodu v hrnci k varu, stáhněte oheň na minimum a vsypte do hrnce pokrájené papriky. Promíchejte a vařte, dokud mírně nezměknou. Pak papriku vylovte děrovanou lžící stranou do veliké mísy.
Nyní do hrnce vložte růžičky květáku a několik minut je vařte, a přitom jemně promíchávejte. Když květák mírně změkne, vylovte ho a přidejte do mísy k paprice. Oba druhy zeleniny vzájemně promíchejte a naplňte je do velkých zavařovacích sklenic, které jste předem i s víčky důkladně umyli a vysterilizovali ve vroucí vodě.
Zeleninu do sklenic dobře upěchujte, aby se jí dovnitř vešlo co nejvíce. Nakonec vše zalijte kořeněným nálevem z hrnce. Sklenice zavíčkujte a důkladně utáhněte. Položte je vzhůru nohama na stůl, zakryjte je teplou dekou a nechte je zvolna zchladnout na pokojovou teplotu. Sklenice uskladněte do sklepa či chladné a temné spíže, kde vydrží i déle než rok.