Vařená slanina v cibulových slupkách ochucená pastou z česneku a bobkového listu - postup přípravy
Jste zvyklí bůček jenom péct? Ukážeme vám podrobný postup, jak vytvořit nádherně voňavou vařenou slaninu, která bude mít to nejlepší z cibule, česneku a bobkového listu. Její vaření je především zábavná hra, na jejímž konci vás čeká neuvěřitelně chutná odměna.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na velké kousky. Oloupejte cibuli. Slupky nevyhazujte, ale důkladně je umyjte. V hrnci přiveďte k varu jeden a půl litru vody. Když vře, vložte do hrnce s vodou kusy slaniny a přidejte omyté cibulové listy. Přihoďte podle chuti sůl, mletý černý pepř a několik bobkových lístků a nechte vše vařit asi 30 minut.
Do malé skleněné misky nalámejte tři až čtyři bobkové listy. Prolisujte k nim česnek, přidejte sůl, černý pepř, sladkou papriku a velmi dobře všechny přísady promíchejte do jednolité konzistence. Pak se vraťte zpátky ke slanině. Hrnec odstavte z ohně a nechte vše 20 až 30 minut zchladnout. Až poté vyndejte z vody v hrnci kousky slaniny ven na talíř.
Uvařené kusy masa ze všech stran potřete směsí česneku a bobkových listů, kterou jste si připravili. Nastříhejte pečicí papír na obdélníkové pláty, do kterých bude možné slaninu pohodlně zabalit. Každý kousek vložte do vlastního pergamenového čtverce a důkladně jej uzavřete do balíčku. Můžete je zajistit ještě zabalením do hliníkové fólie.
Takto připravenou slaninu vložte do ledničky a nechte je nejlépe přes noc odpočívat (minimálně ale 5 nebo 6 hodin v kuse). Nakonec kousky vyndejte z lednice, vybalte je z papíru a nakrájejte na silné plátky, které podávejte s velikou chutí a čerstvým pečivem mazaným máslem a doplněné o nakládané okurky nebo jinou zavařenou zeleninu. Můžete také kusy slaniny vyskládat do sklenice, zalít nálevem z hrnce a zavařit je tak, aby vám vydržely na horší časy.