Domácí sváteční klobásky z mletého masa, slaniny a brambor - postup přípravy
Klobásky, párky a salámy nepatří zrovna k dietetickým doporučením zdravého životního stylu. Faktem ale je, že když si připravíte své vlastní klobásy doma, nemusíte se jejich konzumace nikterak obávat. Prostě jen přizpůsobte množství soli svým preferencím a zbytek už je veskrze neproblematický.
Ingredience
Oloupejte brambory, cibuli a česnek, rozkrájejte všechny tři druhy zeleniny na menší kusy a semelte je mlýnkem na maso. Pokud ho nevlastníte, nezoufejte, stejnou práci za něj vykoná i struhadlo. Jen je to o něco málo fyzicky náročnější. Výsledek je ale stejný. Umletou zeleninu ručně lehce promíchejte. Mísu se zeleninou pak odložte na teplé místo a počkejte, až ve vlastní šťávě změkne a zjemní.
Mezitím nakrájejte špek na malé kostičky, přihoďte je do mísy se zeleninou, přidejte také mleté vepřové maso a všechny ingredience důkladně promíchejte. Podle chuti směs osolte a přidejte další své oblíbené koření podle chuti.
Připravte si přírodní nebo umělá střívka a plničku na klobásy nebo mlýnek na maso se speciálním nástavcem na plnění klobás. Naplňte přístroj směsí masa a zeleniny a pomalu ji vstřikujte do střívka a po každých 4 až 5 centimetrech střívko zatočte, abyste oddělili jednotlivé klobásky. Když naplníte celé střívko, zajistěte konce uzlíkem.
Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem a stočte na něj klobásy. Propíchejte střívko na několika místech vidličkou či párátkem, předehřejte troubu na 180 °C a dejte klobásy péct po dobu 40 až 50 minut. Když jsou dopečené, ještě předtím, než je budete chtít vyjmout, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte 2 až 3 minuty dopékat. Díky tomu získají klobásy krásnou zlatavou kůrčičku.