Podzimní chlebíček s jablky z jogurtového těsta - postup přípravy
Sklizeň jablek pomalu vrcholí, a tak je možná třeba zvážit, jak je co nejlépe zužitkovat. Je škoda, aby se jen tak zkazily ve spíži! Pokud už máte dost klasických jablkových štrúdlů a amerických jablečných koláčů, vyzkoušejte vláčný chlebíček z jogurtového těsta, na jehož přípravu vám stačí dvě velká jablka a pár základních surovin.
Ingredience
Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přisypejte k nim sto padesát gramů cukru a jeden sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkové esence. Metličkou vše míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte bílý jogurt a slunečnicový olej a pokračujte v míchání. Pak přidejte ještě jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy a znovu zamíchejte. Přes jemné sítko prosejte do hmoty hladkou mouku a prášek do pečiva a pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladké, homogenní a polotekuté těsto.
Připravte si jablka, buďto tři malá, nebo dvě větší. Rozkrojte je na poloviny a vykrojte z jablek jadřince a stopky. Co se týče slupky, můžete ji buďto nechat, anebo ji oloupejte. Záleží to jen na vaší chuti a preferencích. Očištěné poloviny jablek rozkrájejte na tenké měsíčky.
Formu na biskupský chlebíček vytřete olejem či máslem a vysypejte hladkou moukou. Pak do formy vlijte připravené těsto a jeho povrch špachtlí důkladně urovnejte do roviny. Na povrch těsta pak cik-cak vyskládejte plátky jablek, aby byly co nejhustěji vedle sebe. Povrch zasypejte jednou polévkovou lžící krystalového cukru a přidejte na něj několik kousků másla, které rozložte rovnoměrně po celém povrchu.
Připravené těsto ve formě vložte do trouby předehřáté na teplotu 170 °C a pečte ho po dobu 45 minut. Vyzkoušejte zapíchnutou špejlí, zda je těsto dostatečně propečené (pokud na ní ulpívají kousky těsta, je třeba ho ještě dopéct, je-li suchá, je dopečeno) a vyjměte chlebíček z trouby. Nechte ho trochu zchladnout, vyjměte ho z formy, nakrájejte na porce a podávejte.