Domácí klasický tukový rohlík lepší než z pekárny - postup přípravy
Dokonalé domácí rohlíky nejsou nesplnitelný sen! Ve skutečnosti nejsou vůbec těžké na přípravu a za odměnu získáte vždy čerstvé a perfektní snídani. Navíc, na rozdíl od rohlíků, které jsou k dostání v supermarketu, tyhle domácí vydrží čerstvé až do večera. Vydržely by i déle, ale ony obvykle znenadání beze stopy zmizí!
Ingredience
Mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy. Přidejte sádlo, cukr a sůl. V jiné misce rozpusťte rozdrobené droždí v troše teplého mléka. Přidejte k němu lžičku cukru a jednu lžíci mouky, dobře promíchejte a na teplém místě nechte 10 až 15 minut stát, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna. Poté droždí přilijte do mísy s moukou.
Elektrickým hnětačem či kuchyňským robotem začněte hníst těsto. V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo, nechte ho zchladnout, aby bylo jen teplé, ale ne horké a přilijte ho v průběhu hnětení do těsta. Postupně přilévejte také mléko. Mělo by ho být tak akorát tolik, abyste získali homogenní, měkké a nelepivé těsto. To pak vyklopte z mísy na pomoučněnou pracovní plochu a rukama ještě chvilku hněťte. Pak z něho vytvořte válec, který rozdělte na 3 části a z nich zformujte kuličky. Zakryjte je utěrkou a nechte 20 až 25 minut kynout.
Vezměte první kouli a rozválejte ji válečkem do kulaté tenké placky. Potřete ji rozpuštěným sádlem a nakrájejte ji kráječem na pizzu na 8 trojúhelníků. Každý z nich srolujte tak, že začnete od nejširší strany a pokračujete k cípu. Hotové rohlíky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Přehoďte přes rohlíky utěrku a nechte je dalších 10 až 15 minut kynout. Poté jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte kmínem a hrubou solí, případně mákem anebo strouhaným sýrem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct po dobu 20 až 30 minut.