Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaná sýrová roláda plněná šunkou, vajíčkem a zelenými bylinkami

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Slaná sýrová roláda plněná šunkou, vajíčkem a zelenými bylinkami - postup přípravy

Jestliže chystáte party, pak budete potřebovat nějaký parádní recept na slanou chuťovku. Pokud pořádáte slavnostní banket, měl by jeho součástí být také předkrm. V obou případech vám skvěle poslouží báječná roláda ze dvou druhů sýra, šunky, vajíček a čerstvé petrželky, která je jedním slovem báječná!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Vhoďte do ní pět vajíček a vařte je asi 10 minut, aby žloutek uvnitř úplně ztuhl. Pak je ochlaďte studenou vodou a oloupejte skořápku. Zapněte také troubu, aby se rozehřála na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

2. KROK

Papír v plechu potřete trochou rostlinného oleje a rozložte na něj plátky sýra ve třech řadách po čtyřech plátcích, které by se měly vzájemně mírně překrývat. Tím vytvoří souvislou vrstvu, do které se bude balit roláda. Povrch sýrového plátu posypejte rovnoměrně po celém povrchu nastrouhaným sýrem. Takto vložte plech do trouby a nechte sýry zapéct asi 3 až 4 minuty. Pak je opět vyjměte a nechte vychladnout.

3. KROK

Vajíčka uvařená natvrdo rozkrojte na poloviny. Žloutky vyjměte a vložte je do misky. Bílky pak rozkrájejte nadrobno. Ke žloutkům přidejte změklé máslo, jednu čajovou lžičku plnotučné hořčice a trochu soli a vidličkou všechny ingredience rozmačkejte na kaši a následně prošlehejte, abyste získali jednolitou pastovitou směs.

4. KROK

K pokrájeným bílkům pak vyloupněte tavený sýr, přidejte trochu soli a mletého černého pepře. Čerstvou petrželovou nať omyjte pod proudem studené vody a důkladně ji osušte papírovými utěrkami. Pak ji zbavte tuhých stonků (schovejte si je třeba na zeleninový vývar) a lístky nasekejte na středně hrubé kousky, které přihoďte do misky s bílky a taveným sýrem. Všechny ingredience pak vidličkou rovněž promačkejte a prošlehejte do homogenní směsi.

5. KROK

Zapečený sýrový plát opatrně s pečicím papírem přemístěte z plechu na pracovní plochu. Potřete plát asi ze tří čtvrtin celé plochy povrchu směsí taveného sýra, bílků a petrželky, abyste vytvořili rovnoměrnou plochu. Na sýrovou vrstvu vyrovnejte plátky šunky podobným způsobem, jako jste předtím skládali plátkový sýr. Na šunku pak rozetřete směs žloutků a másla.

6. KROK

S pomocí pečicího papíru stočte plát s náplněmi do pevné rolády a zabalte ji do pečicího papíru, který zajistěte nejlépe provázkem tak, aby se nerozbalovala. Spojem dolů ji položte na tác a vložte ji na pár hodin (ideálně přes noc) do lednice, aby náležitě ztuhla a příchuti všech použitých surovin se dobře proležely. Pak už jen roládu nakrájejte na plátky a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů