Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

2 originální techniky barvení velikonočních vajíček

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

2 originální techniky barvení velikonočních vajíček - postup přípravy

Při pohledu na nádherné velikonoční kraslice často zůstáváme němě zírat a mnozí z nás, kteří do vínku nedostali tak velkou porci výtvarného talentu, jen tiše závidí. Na originální vajíčka ale nemusíte rezignovat ani tak a můžete si je namalovat i s dětmi dvěma následujícími, velmi krásnými, technikami.

Ingredience pro:
1 porce

Cibulová mramorovaná vajíčka

Duhová vajíčka

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibulová mramorovaná vajíčka

1. Před započetím práce vyndejte zavčasu vajíčka z lednice a nechte je získat pokojovou teplotu. Pracujte se syrovými vejci, během barvení se totiž přirozeně uvaří, je proto zbytečné je vařit předem.

2. Skořápky vajíček důkladně umyjte mýdlem a kartáčkem, aby se na nich barva rovnoměrně rozprostřela a nevznikaly nevzhledné vybledlé fleky.

3. Vezměte vajíčko, namočte ho celé do misky s vodou a vhoďte ho do jemně nasekaných cibulových slupek. Celé ho kompletně slupkami obalte, položte ho na kousek gázy, uzavřete ji a zavažte nití, aby se nerozbalovala. Stejným způsobem připravte i ostatní vajíčka.

4. Vajíčka v gáze vyskládejte do kastrůlku a posypejte je asi dvěma polévkovými lžícemi soli, které pomohou zvýšit hustotu vody a zabrání tomu, aby vajíčka během vaření popraskala. Nyní vejce v hrnci zalijte vodou a vylijte do ní celou lahvičku zeleného barviva. Hrncem jemně zakružte, aby se barva s vodou promísila a hrnec postavte na sporák.

5. Vodu v hrnci s vajíčky přiveďte k varu, poté snižte žár plotýnky na střední úroveň a nechte vejce vařit asi 10 minut. Po uplynutí této doby hrnec s vejci odstavte ze sporáku, barevnou vodu z nich slijte a nahraďte ji novou, studenou, aby vajíčka rychleji zchladla.

6. Jakmile vejce zcela vychladnou, přemístěte je z hrnce na talíř a sundejte z nich gázu i cibulové slupky. Odhalíte tím nádherně barevnou mozaiku žlutooranžových až červenohnědých odstínů, které sem tam vystřídá flíček zelené. Vypadají náramně!

7. Pro ještě větší efekt a lesk barvy nakonec nakapejte na čistý papírový ubrousek pár kapek rostlinného oleje a potřete jím všechna nabarvená vajíčka, která se díky tomu budou nádherně lesknout.

2. KROK

Duhová vajíčka

1. Použijte potravinářské barvy jakéhokoliv druhu. Rozmíchejte je podle návodu každou do zvláštní misky s trochou vody a lžící octa, která pomůže se zafixováním barev. Do každé misky s barvou pak ponořte jednu vatovou tyčinku.

2. Každé natvrdo uvařené a pečlivě umyté a vyčištěné vejce zabalte do papírového ubrousku. Poté berte vatové tyčinky z jednotlivých barev a dotýkejte se jimi namátkou různých míst na ubrousku. Uvidíte, jak se v tu chvíli barva krásně rozpije do stran. Tímto způsobem pokryjte celý ubrousek skvrnami různých barev.

3. Jakmile je ubrousek zcela pokrytý barvou, rukama jej co nejlépe přitiskněte k vajíčku a položte ho na talíř. S tlakem to příliš nepřehánějte, abyste nerozdrtili skořápku. Stačí jen tak, aby se ubrousek svou vlhkostí přilepil ke skořápce. Stejným způsobem pak zpracujte i všechna ostatní připravená vajíčka.

4. Nabarvená vajíčka nechte 15 až 20 minut stát, aby měla barva dostatek času přenést se na skořápku. Po uplynutí této doby opatrně oloupejte barevný ubrousek z vajíček a pokochejte se nádherně barevnými skořápkami vašich velikonočních vajíček.

5. Nakonec, stejně jako v předchozím návodu, všechna vajíčka otřete ubrouskem namočeným několika kapkami rostlinného oleje, abyste jim dodali zářivost a oslnivý lesk.

3. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů