3 nejlepší a zároveň nejsnazší recepty z cukety - postup přípravy
Konec léta všichni milují. Je to totiž období cuket, které jsou jedním z nejvariabilnějších a nejchutnějších druhů zeleniny, které se vám v kuchyni mohou objevit. Vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých a přitom nesmírně uspokojivých receptů.
Cuketa v kefírovém těstíčku
Restovaná cuketa s česnekem a sójovou omáčkou
Nakládaná cuketa s medem
Cuketa v kefírovém těstíčku
Cuketu omyjte, osušte, zbavte ji konců a nastrouhejte ji na dlouhé plátky. Do misky vyklepněte vejce, přilijte k nim kefír, podle chuti osolte a přidejte hladkou mouku. Vše smíchejte do hladkého a tekutějšího těstíčka.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. Každý plátek cukety namočte v těstíčku, položte jej do horkého oleje v pánvi a smažte po obou stranách dozlatova, což bude trvat jen pár vteřin.
Hotovou cuketu v těstíčku podávejte se svou oblíbenou studenou omáčkou.
Restovaná cuketa s česnekem a sójovou omáčkou
Cukety omyjte, osušte a zbavte je konců. Nakrájejte je na malé kousky, vsypte je do mísy a ochuťte sladkou paprikou a solí. Zasypejte cuketu hladkou moukou a dobře promíchejte.
V pánvi rozehřejte trochu oleje, vsypte na ni připravenou cuketu a osmahněte ji za častého míchání dozlatova.
Po dosmažení cuketu vsypte do misky, prolisujte k ní česnek, přilijte trochu sójové omáčky a zasypejte jemně nasekaným koprem. Dobře promíchejte a podávejte jako přílohu k masu či samostatný pokrm.
Nakládaná cuketa s medem
Očištěnou cuketu nastrouhejte na tenké plátky, posypejte ji solí a dobře promíchejte. Přidejte ještě trochu soli a na chvilku odložte stranou, aby pustila šťávu.
V misce smíchejte olivový olej s balzamikovým octem, lžící medu a sušeným oreganem a bazalkou. Přidejte čerstvě mletý černý pepř a dva prolisované stroužky česneku. Marinádu dobře promíchejte.
Cuketu sceďte přes sítko a nechte ji okapat. Mezitím nasekejte kopr najemno. Okapanou cuketu vložte do misky, zalijte ji připravenou marinádou a přisypejte nasekaný kopr. Vše promíchejte a vložte na 1 hodinu do lednice vychladit. Podávejte jako předkrm, přílohu k masu nebo jako salát.
Videopostup krok za krokem