5 originálních receptů ze 4 celých kuřat - postup přípravy
Pokud se vám sešla v lednici 4 celá kuřata, ukážeme vám pětici delikátních, rychlých a snadných receptů. Potřebovat budete jen 5 silných plastových uzavíratelných sáčků, v nichž připravené maso nechte nejprve alespoň 30 minut marinovat a poté jej můžete připravit či uložit do mrazáku na později.
Medové kuřecí paličky
Kuřecí křidélka v hořčičné omáčce
Gruzínské chakhokhbili z kuřecích stehen
Kuřecí nudličky v citrónovém těstíčku
Kuřecí medailonky s cibulí a sýrem
Medové kuřecí paličky
Kuřecí paličky i s kůží naskládejte do uzavíratelného sáčku a nalijte na ně asi 5 polévkových lžic sójové omáčky a jednu lžíci tekutého medu. Prolisujte k nim 3 nebo 4 stroužky česneku a posypejte je solí, mletým černým pepřem, uzenou či sladkou mletou paprikou a sáček uzavřete. Maso s kořením a marinádami protřepejte a rukama mírně promasírujte.
Namarinovaná kuřecí stehýnka vložte do pekáčku a pošlete je na 40 minut do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. V průběhu pečení je párkrát přelijte výpekem a nakonec zasypejte trochou sezamových semínek, které ještě 5 minut společně zapečte.
Kuřecí křidélka v hořčičné omáčce
Kuřecí křidélka zbavte kostnatých konců a vložte je do uzavíratelného sáčku. Přidejte jednu polévkovou lžíci zeleninové omáčky adžika (dá se koupit ve všech větších supermarketech, případně na internetu), anebo prostě obyčejného kečupu. Přidejte také jednu polévkovou lžíci plnotučné hořčice, prolisované stroužky česneku a podle chuti sůl a pepř. Sáček uzavřete a opět důkladně protřepejte a promasírujte.
Marinovaná křidélka vsypte do zapékací misky a pečte v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C okolo 30 minut dozlatova.
Gruzínské chakhokhbili z kuřecích stehen
Širokou část kuřecích stehen, která vám zbyla po přípravě kuřecích paliček, vyskládejte do uzavíratelného sáčku a zasypejte je podle chuti solí, mletým černým pepřem a kořením chmeli suneli. Koření zalijte dvěma lžícemi oleje, přidejte rajčatový protlak a na tenké nudličky nakrájenou cibuli. Sáček uzavřete a dobře promíchejte a promasírujte.
Naložené maso později opečte v pánvi či v pomalém hrnci doměkka.
Kuřecí nudličky v citrónovém těstíčku
Maso nakrájejte podélně na tenké plátky a ty rozkrájejte na úzké nudličky. Vložte je do uzavíratelného sáčku, posypejte solí a pepřem a zalijte 3 až 4 lžícemi citrónové šťávy a 2 lžícemi rostlinného oleje. Do samostatné misky vyklepněte 2 vejce, přidejte k nim 3 lžíce hladké mouky a dobře prošlehejte a vytvořte pastovité těstíčko. To nalijte do sáčku na kuřecí maso, uzavřete jej a dobře protřepejte a promasírujte.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a všechny nudličky v ní osmahněte po obou stranách dozlatova.
Kuřecí medailonky s cibulí a sýrem
Maso nakrájejte na malé kostky a vložte je do uzavíratelného sáčku. Posypejte je solí a pepřem. Vedle v misce rozšlehejte dvě vajíčka a nalijte je na maso. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nahrubo strouhaný sýr, sáček uzavřete a maso protřepejte a promasírujte.
Pro přípravu rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Lžící na ni dávkujte směs kuřecího masa a vytvářejte drobné placičky, které opékejte po obou stranách dozlatova.