Aspiková vejce s masem, zeleninou a bylinkami - postup přípravy
Jestliže nechcete mít o Velikonocích jen klasická vejce, můžete si udělat aspiková. Stačí jen naplnit prázdné skořápky několika surovinami, zalít je a po zatuhnutí oloupat.
Ingredience
Před samotnou výrobou aspikových vajec si připravte suroviny. Vařené kuřecí maso, šunku, carpaccio a krabí tyčinky nakrájejte na malé kousky. Z kopru otrhejte malé větvičky, z petrželky naopak lístky. Půl citronu rozkrájejte na tenká půlkolečka. Želatinu smíchejte s půl skleničkou vývaru, zbytek nalijte do větší misky nebo plastové krabičky.
Poté naťukněte na jejich tupé vejce. Vršek oloupejte, ale jen tak, abyste dokázali vylít žloutek s bílkem do misky. Z nich si později můžete udělat třeba omeletu.
Skořápky vymyjte a vezměte si asijské hůlky. S jejich pomocí začněte plnit skořápky nejprve půlkolečkem citronu, větvičkou kopru a lístkem petržele a trochou hrášku a kukuřice. Pak postupně dávejte maso, šunku, carpaccio a krabí tyčinky a vše proložte pár kousky hrášku a kukuřice. Vejce naplňte, co to jen jde, a lehce vše upěchujte.
Dejte nabobtnalou želatinu 3krát na 10 sekund do mikrovlnné trouby, aby se rozpustila. Nalijte ji do zbytku vývaru a promíchejte. Pak vývar nalijte lžící do skořápek až navrch. Vejce dejte do plastového plata na vejce otvorem nahoru a přesuňte je na 4 hodiny do lednice.
Jakmile želatina dostatečně zatuhne, připravte si misku s vodou a pusťte se do loupání skořápek. Ruce si průběžně omývejte ve vodě, aby na vajíčkách nic nezůstalo. Očištěná aspiková vajíčka vyskládejte na talíř, dozdobte je snítkami kopru, lístky petrželky a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.