Bejgli aneb Maďarský závin s kaštanovou náplní a kokosem - postup přípravy
Tradičním vánočním receptem v Maďarsku jsou bejgli plněné mákem či ořechy, ale vynikající jsou i s kaštanovou náplní a trochou kokosu.
Na těsto
Na naplnění
Dejte mouku do mísy. Přidejte rozpuštěné máslo, droždí, moučkový cukr, mléko a 1 žloutek. Rukama vypracujte hutné nelepivé těsto. Pak ho přikryjte a nechte hodinu kynout.
Těsto dejte na mírně pomoučněný vál a rozdělte ho na 2 části. Z každé uválejte tenkou obdélníkovou placku. Potřete ji sladkou kaštanovou náplní a posypejte trochou kokosu. Můžete ale zvolit libovolnou náplň, kterou máte rádi. Nerovné okraje přehněte dovnitř, díky čemuž vám vznikne pravidelný obdélník. Ten srolujte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Vršek obou závinů potřete rozšlehaným žloutkem a nechte je 30 minut kynout. Poté vložte plech do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečte je 30 až 35 minut.