Bezlepkový švédský mandlový dort IKEA - postup přípravy
Pokud vás čeká rodinná sešlost, vyzkoušejte recept na populární švédský mandlový dort, který chutná přesně jako ten, který prodávají v IKEA. Navíc je bezlepkový a velmi snadný.
Pudinkový krém
Mandlový korpus
Na ozdobu
Žloutky přendejte do hrnce, smíchejte je cukrem a vanilkovým cukrem. Poté do směsi přilijte smetanu a pečlivě ji promíchejte.
Žloutkovou směs za stálého míchání přiveďte k varu a poté ji vařte při teplotě 85 °C do zhoustnutí. Přendejte ji do mísy, přikryjte ji potravinářskou fólií a nechte ji vychladnout.
Do větší mísy nalijte bílky, přidejte k nim špetku soli a vanilkový cukr. Lehce je vyšlehejte a jakmile se začne tvořit pěna, přisypte do ní cukr. Poté ji šlehejte po dobu 5 minut do tuhého sněhu.
Do vyšlehaného sněhu postupně vsypte mleté mandle a vždy je opatrně a pomalu pomocí stěrky vmíchejte. Těsto rozdělte na dvě části a nalijte je do forem o průměru 20 cm.
Formy vložte do předehřáté trouby a pečte je po dobu 25 minut při teplotě 175 °C. Poté je vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout.
Do mísy dejte změklé máslo a vyšlehejte ho do nadýchané pěny. Poté do něj postupně zašlehejte vychladnou žloutkovou směs.
První korpus potřete po celé ploše polovinou krému. Poté ho přiklopte druhým korpusem a potřete celý zbytek dortu. Vložte ho do lednice a nechte ho vychladit po dobu minimálně 2–3 hodin.
Na suché pánvi opražte dozlatova plátky mandlí a nechte je vychladnou. Poté dort vyjměte z lednice a ozdobte ho po celé ploše i stranách mandlemi. Dort nakrájejte a můžete ho servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Торты и Кулинария Cakes & Cooking