Bílá zelňačka na sladkokyselo - postup přípravy
Bílá zelňačka se nazývá různě, v mnoha rodinách se jí ale přezdívá „ježíškovská“, protože hraje hlavní (a často jedinou) roli při štědrovečerním obědě. Zlatému prasátku totiž tato jediná polévka nevadí a půst s ní neporušíte. O své tajemství na její přípravu se s námi podělila paní Hana Petrášová.
Ingredience
Kysané zelí slijte z nálevu, nechte ho okapat a pokrájejte na kratší kousky. Vložte ho do vody, přidejte bobkový list a pár kuliček nového koření a celého černého pepře. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a vložte ji do hrnce se zelím. Vše vařte asi 20 minut.
K povařenému zelí přilijte mléko pokojové teploty a pokračujte ve vaření. Ve smetaně rozkvedlejte trochu hladké mouky a výslednou záklechtku přilijte do hrnce s polévkou na zahuštění. Dobře promíchejte a vařte polévku ještě asi 10 nebo 20 minut. Poté do polévky vlijte rozkvedlané vajíčko a mírně rozmíchejte.
Oloupejte brambory, pokrájejte je na drobné kostičky a dejte je uvařit ve vedlejším hrnci s osolenou vodou a trochou kmínu do poloměkka. Po dovaření je slijte a přemístěte do polévky. Přidejte plátek másla, podle potřeby dochuťte solí, octem a cukrem, ještě pár minut povařte a podávejte.