Bleskurychlý vanilkový piškot - postup přípravy
Piškotové těsto je velmi jednoduché na přípravu. Zvládne to vskutku i úplný začátečník, pokud se bude držet receptu. Upečený korpus je chutný jak samotný, tak třeba s nejrůznějšími krémy a polevami. Vyrobit z něj můžete klidně i skvělý slavnostní dort.
Ingredience
Nejprve si vymažte změklým máslem kulatou formu na koláč, poté ji vysypte moukou a pusťte se do přípravy těsta. V míse si vyšlehejte celá vejce spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté přilijte slunečnicový olej, mléko a metličkou suroviny propojte.
Nakonec vsypte do směsi i prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek. To vlijte do formy a dejte péct do trouby při 180 °C po dobu 30 minut.
Servírování vanilkového piškotu
Až se vanilkový piškot upeče, vyjměte jej z trouby, posypte případně moučkovým cukrem a podávejte po zchladnutí. K porci se bude hodit nejen kopeček šlehačky, ale třeba i trochu ovocné zavařeniny. Moučník si pak dopřejte třeba s šálkem espressa, s čajem nebo s kakaem. Přejeme vám dobrou chuť.
Různé variace vanilkového piškotu
Pokud vám přijde výše uvedený recept na vanilkový piškot příliš fádní, můžete jej zkusit vylepšit. Do těsta před pečením třeba zakomponujte rozinky, sladký tvaroh, mleté či nadrcené oříšky anebo čerstvé ovoce typu višně, třešně, borůvky, broskve, meruňky. Možné je rovněž připravit tzv. mramorový koláč. Stačí vanilkové těsto rozdělit na dvě části a do jedné poloviny vsypat kvalitní kakaový prášek.