Bramboráky trochu jinak - postup přípravy
Bramboráky jsou v Česku dlouholetou klasikou. A možná právě to je důvod, proč se nad jejich výrobou příliš nepřemýšlí a dělají se výhradně podle tradičního receptu ze syrových strouhaných brambor a s kousky uzeniny. Ve skutečnosti ale bramborové placky mohou mít velké množství různých variací, které si liší svou strukturou, vůní a samozřejmě i chutí. Pojďte s námi jednu takovou zajímavou a neobvyklou variantu vyzkoušet. Připravuje se z vařených brambor a s tvarohem a jsou neskutečně jemné a lahodné.
Ingredience
Návod na přípravu:
Brambory dobře omyjte a ve slupce dejte vařit do osolené vody. Když jsou dostatečně měkké, slijte je a trochu zchlaďte, a pak je oloupejte. Drtičem na brambory je pak rozdrťte do misky, přidejte k nim tvaroh, rozklepněte vajíčko, osolte jednou lžičkou soli a přidejte také lžičku jedlé sody, aby bylo těsto vzdušnější.
Nakonec přidejte do mísy ještě tři sta gramů mouky a uhněťte těsto, které by mělo být husté, měkké a nelepivé. Misku zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte stát asi 20 minut, aby začala pracovat jedlá soda a těsto trochu nakynulo.
Pomoučněte si pracovní plochu a vykynuté těsto na ni vyklopte. Trochu ho prohněťte rukama a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí. Z těch pak vytvořte koule, posypte je moukou a postupně je rozválejte válečkem na tenčí placku.
Na kamnech zahřejte suchou pánev a bramborové placky na ní z obou stran opékejte na mírném ohni pod pokličkou dozlatova. Poté, co jsou placky hotové, vyjměte je z pánve, položte na talíř a každou namažte kouskem másla po celém povrchu.
Podávejte dobrotu hned za čerstva samotnou nebo s trochou čerstvé zeleniny, případně s vaší oblíbenou omáčkou.
Přejeme vám dobrou chuť.