Bramborová roláda plněná restovanými houbami a mrkví - postup přípravy
Roláda z brambor nepatří mezi ty nejrozšířenější recepty. Ve skutečnosti je ale velmi snadná a levná na přípravu a výsledek je přitom přímo skvostný. Jako náplň můžete použít restované žampiony, pokud je ale nemáte rádi, anebo chcete recept ozvláštnit, nahraďte či doplňte je třeba o nakrájenou šunku či slaninu nebo kousky čerstvé papriky nebo jiné zeleniny. Možností je nekonečno a výsledek bude vždycky perfektní.
Ingredience
Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kousky. Vsypte je do hrnce s vodou a nechte je uvařit doměkka. Jakmile jsou brambory dostatečně uvařené, slijte z nich vodu, nechte důkladně okapat a odpařit a rozmačkejte je na jemnou kaši. K hotové hmotě přisypejte půl lžíce soli a dvě polévkové lžíce kukuřičného škrobu a vše důkladně promíchejte. Připravte si obdélník z pečicího papíru, který po celé ploše potřete trochou rostlinného oleje a vyklopte na něj hotovou bramborovou kaši. Lžící nebo stěrkou ji rozprostřete po celé ploše papíru do hladké placky.
Čerstvé žampiony očistěte a nakrájejte je na středně velké kousky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje, vsypte na něj nakrájené žampiony a restujte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou a nezměknou. Zatímco se žampiony restují, očistěte jednu mrkev a jednu cibuli. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a cibuli nasekejte najemno. Po pěti minutách oba druhy zeleniny přisypte do pánve se žampiony a pokračujte v restování za častého míchání další 3 minuty. Pak posypejte obsah pánve trochou soli a mletého černého pepře, znovu dobře promíchejte a odstavte z kamen.
Restované žampiony se zeleninou vyklopte na obdélníkovou placku z bramborové kaše a rozetřete ji po její ploše tak, abyste po krajích nechali 2 centimetry volné. Nyní s pomocí pečicího papíru stočte placku z delší strany do pevné rolády a dobře ji uzavřete po obou koncích a zamačkejte spoj, který patří na spodní stranu. Pergamenovým papírem vyložte plech na pečení, opatrně na něj přemístěte roládu a vložte ji do trouby vyhřáté na teplotu 190 °C péct po dobu 30 minut.
Hotovou roládu vyndejte z trouby. Pokud chcete, můžete její povrch zasypat strouhaným sýrem a vložit na dalších 10 minut očervenat, není to ale nutné. Povrch dobroty posypejte nasekaným koprem, pažitkou či jinou zelenou bylinkou, nakrájejte na porce a podávejte s velikou chutí jako rodinnou večeři či jako důstojnou součást slavnostní tabule.