Bramborové mini pizzy z pánve - postup přípravy
Žádná mouka, žádné pečení v troubě, žádné složité postupy. Z každé brambory připravíte jeden korpus na pizzu, kterou upečete na téměř suché pánvi. Vypadají perfektně a chutnají ještě lépe. A úplně nejlepší je, že je tento recept velmi levný a snadný, takže si jej můžou bez potíží připravit třeba studenti na koleji jako rychlou večeři či pohoštění na mejdan. Je tak jednoduchý, že je doslova povinností jej vyzkoušet.
Ingredience
Cherry rajčátka nakrájejte velmi ostrým nožem na tenké plátky. Malé brambory zhruba o velikosti slepičího vajíčka důkladně umyjte kartáčkem, ale neloupejte je. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a uvařte je doměkka spolu s půlkou lžičky soli. Zda jsou brambory dost měkké, zkontrolujte zapíchnutím párátka. Pokud do brambory párátko snadno zajede, je hotovo. Slijte vodu a nechte brambory trochu zchladnout.
Na pracovní plochu rozprostřete kus pečicího papíru a posypejte jeho povrch trochou kukuřičného škrobu. Rozložte na něj uvařené brambory v dostatečných rozestupech od sebe. Vezměte si nějaký plochý nástroj, jako je třeba kulatý hrnek, a vyřízněte kus pečicího papíru o stejném průměru. Papír položte na brambor a jedním plynulým pohybem jej rozdrťte na placku silnou kolem 1 cm. Lepší je silnější než slabší.
Posypejte povrch placek trochou škrobu. Rozehřejte pánev, na které rozetřete kapku rostlinného oleje, a opatrně na ni vložte rozdrcené bramborové placky. Když se spodní část speče dokřupava, otočte placky na druhou stranu. Opečené placky v pánvi trochu osolte a opepřete. Už v této fázi se dají jíst.
Na každou ochucenou placku vložte jednu čajovou lžičku rajčatové omáčky a trochu ji rozetřete. Na omáčku vyskládejte několik plátků rajčat a zasypejte je trochou strouhané mozzarelly. Pokud chcete, aby se sýr na povrchu úplně roztekl, přiklopte nyní pánev pokličkou. Často to však vůbec není potřeba.
Když se sýr na povrchu rozteče, posypejte ho trochou sušené či jemně nasekané čerstvé petrželky a ještě chvilku pizzy opékejte, dokud petrželka nezačne vonět. Pak je odstavte z plotny a s velikou chutí podávejte.