Bramborové placky à la pizza se šunkou a mozzarellou - postup přípravy
Lepší než pizza? Je to vůbec možné? Ano, je to tak. Skvělé bramborové placky jsou ideální volbou pro rychlou, chutnou a výživnou večeři, která potěší i ty nejzarytější milovníky rychlého občerstvení a odpůrce domácí kuchyně. Tohle je zaručeně dostane.
Ingredience
Oloupejte brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle do misky. Nyní brambory přendejte do velké mísy, přičemž každou várku velmi důsledně vymačkejte od přebytečné šťávy a škrobu. Díky tomu bude těsto lépe držet pohromadě a nebude se rozpadat. Pokud chcete být důslední, můžete nastrouhané brambory vložit do čisté bavlněné utěrky a s její pomocí je vyždímat. Je to sice pracnější, ale zdaleka nejefektivnější.
Brambory v míse posypejte podle chuti solí a sušeným rozmarýnem. Pokud chcete, můžete přidat i jiné druhy koření či sušených bylinek, ale i tyto bohatě postačí. Zakápněte je pak extra panenským olivovým olejem a velmi dobře promíchejte, aby se koření a olej dostalo na všechny brambory.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Vložte do ní okořeněné brambory a stěrkou je rozprostřete po celém dně pánve do tenké a rovnoměrné vrstvy. Na nejnižším plameni opékejte placku, dokud zespodu neztuhne. Pak vezměte velký plochý talíř, potřete ho olejem a vyklopte na něj z pánvičky placku. Dno pánve znovu potřete olejem a placku na ni vraťte neopečenou stranou dolů. Pokračujte v opékání, aby zezlátla i spodní strana placky.
Zatímco se peče z druhé strany, vrchní opečenou stranu poklaďte plátky mozzarelly a posypejte je konzervovanou kukuřicí a na kostičky pokrájenou šunkou. Pokud si s přípravou chcete vyhrát, kulatým vykrajovátkem vytvořte z placky malá pizza kolečka, která servírujte na talíř posypaná nasekanou pažitkou a dozdobená cherry rajčátky.